Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Κλειδί για την ανάπτυξη ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή Τ.Α.»

«Κλειδί για την ανάπτυξη ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή Τ.Α.»

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να συνεχίσει να επενδύει στους νέους με καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις συμβάλλοντας ενεργά στην αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ένωσης, στο πλαίσιο της έναρξης της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την Καινοτομία, τις έξυπνες πόλεις, την επιχειρηματικότητα και τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ, με έμφαση στους δύο Μαραθώνιους Καινοτομίας Smartcity Crowdhackathon το 2017 και το 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ανακοινώθηκε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος υπηρεσιών και εφαρμογών για τους Δήμους, μέσω του City Challenge Lab- Επιταχυντή της ΚΕΔΕ.

Θα συμμετέχουν 43 ομάδες, που επιλέχθηκαν από το 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας.

«Για την ΚΕΔΕ αποτελεί προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δημιουργούμε τις ευκαιρίες για να αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων, μέσα από εποικοδομητικές συνέργειες και συνεργασίες. Περιμένουμε και από τον Πρωθυπουργό να ακούσουμε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας στους νέους και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως το κλειδί για την εθνική ανάκαμψη είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης, που θα προβλέπει αναβαθμισμένους ρόλους κι ευθύνες στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκέντρωση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το συγκεντρωτικό κράτος λειτουργεί ασφυκτικά και δεν επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.

«Υποστηρίζουμε στην πράξη τις έξυπνες πόλεις, την καινοτομία, την νεανική επιχειρηματικότητα και συμβάλλουμε άμεσα και ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων» τόνισε και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες».

Στο στοίχημα των έξυπνων πόλεων για την ποιότητα ζωής και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης παρουσίασε τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.

Οι εφαρμογές που προέκυψαν από τον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, παρουσιάστηκαν από τον CTO/CIO Crowdpolicy Γ. Καραμανώλη.

Μέσα Σεπτεμβρίου το Εργαστήριο καινοτομίας της ΚΕΔΕ

Το ΚΕΔΕ Innovation Lab που ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου θα υποστηρίζει τις 43 ομάδες που θα συμμετέχουν, να κάνουν την πιλοτική τους εφαρμογή κανονική εμπορική εφαρμογή με λειτουργικότητες που χρειάζονται οι Δήμοι. Με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων και ενός ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης, οι ομάδες θα υποστηρίζονται να ολοκληρώνουν την εφαρμογή τους ώστε να μπορεί να ανέβει για διάθεση στο αποθετήριο εφαρμογών της ΚΕΔΕ.

Από εκεί, όλοι οι Δήμοι, με σαφώς μικρότερο κόστος από ότι να διατίθενται οι εφαρμογές μεμονωμένα, θα μπορούν να την κατεβάσουν και να τη λειτουργούν.  Με τον τρόπο αυτό πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες θα γίνονται εφαρμογές στους Δήμους, ομάδες θα μετασχηματιστούν σε εταιρίες και τέλος όλοι οι Δήμοι ανεξάρτητα από την υφιστάμενη κατάσταση θα μπορούν να ενεργοποιούν καινοτόμες εφαρμογές, με μικρότερο κόστος.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ