Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣTo Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

To Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που είχε ληφθεί το 2015 και βάσει της οποίας επιβλήθηκε  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (με την απόφαση 1734 της 3-9-2018) έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 κατά της απόφασης με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Με αφορμή την ακύρωση του Ειδικού  Φόρου Κατανάλωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου  Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας δήλωσε ότι «Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια» και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μία τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει αναφέρει ακόμα σε ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ήταν δέσμευση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από το 2016, καταγγέλλοντας τη σχετική απόφαση της Κυβέρνησης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ