Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Στο Δημαρχείο της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την οποία απασχόλησαν, μεταξύ άλλων θέματα Πολιτικής Προστασίας, η ανάγκη βελτιώσεων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι»,  καθώς και το θέμα των επιδοτούμενων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς.

 

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμφωνήθηκε να κατατεθεί αίτημα συνάντησης με το νέο υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου θα διατυπωθούν συγκεκριμένα αιτήματα για την τροποποίηση άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τους αιρετούς σε αντίθεση με το προκάτοχό του. «Ο κ. Χαρίτσης στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαμε για τα προγράμματα ΕΣΠΑ γνωρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους αιρετούς για την επίλυση προβλημάτων που την απασχολούν» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Με εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στις 8 και 16 Σεπτεμβρίου.  Η μία θα σχετίζεται με την καινοτομία και τις έξυπνες πόλεις, ενώ η δεύτερη θα αφορά το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό και προχωρεί στην  υλοποίηση μιας ειδικής  εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. έγινε αναφορά και στην αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ο Ευθύμιος Λέκκας μέλος του Δ.Σ. του ΙΤΑ και καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής  του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην έλλειψη μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος.  Επιπλέον έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε ΟΤΑ, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ