Μόνο το 1/3 των πλαστικών συσκευασιών είναι ανακυκλώσιμο λένε στην Βρετανία

- Advertisement -

Οι τοπικές αρχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι μόνο το ένα τρίτο των πλαστικών συσκευασιών τροφίμων που ανακυκλώνονται είναι στην πραγματικότητα σε θέση να μεταποιηθούν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, σύμφωνα με το BBC.

- Advertisement -

 

Η Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακάλυψε ότι τα αγγλικά και ουαλικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν 525.000 τόνους πλαστικών δοχείων, δίσκων και άλλων αντικειμένων, αλλά μόνο οι 169.000 τόνοι μπορούν στην πραγματικότητα να ανακυκλωθούν. Οι υπόλοιποι καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα απορριφθέντα πλαστικά είναι συνήθως χαμηλού βαθμού πολυμερή ή μαύρα πλαστικά που δεν μπορούν να σαρωθούν από τις μηχανές ανακύκλωσης λόγω του χρώματός τους.

«Ήρθε η ώρα οι κατασκευαστές να σταματήσουν την εισροή επιβλαβών και μη ανακυκλώσιμων πλαστικών στο περιβάλλον μας. Ζητάμε από τους παραγωγούς να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να σταματήσουν αυτή την καταστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian η εκπρόσωπος της ένωσης για το περιβάλλον, Τζούντιθ Μπλέικ.

Η ένωση πρότεινε διορθώσεις που θα μειώσουν τον αριθμό των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών δοχείων τροφίμων. Η σημαντικότερη είναι η πρόταση κατασκευής των δοχείων γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτών, φρούτων και αρτοποιίας από το ίδιο υλικό με τα πλαστικά μπουκάλια νερού, αντί από μείγματα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, όπως μείγματα πολυπροπυλενίου και πολυστυρενίου.

Η βιομηχανία πλαστικών αναφέρει ότι περίπου το 80% των υφιστάμενων συσκευασιών θα μπορούσε να γίνει πιο ανακυκλώσιμο. Σύμφωνα με μελέτη του 2017, μόνο το 9% όλων των πλαστικών απορριμμάτων έχει ανακυκλωθεί, με το 79% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον, αναφέρει το National Geographic. Η ίδια μελέτη υπολόγισε ότι μέσα σε μόλις έξι δεκαετίες έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού.

 

- Advertisement -

________________