Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΕλεύθερη πρόσβαση για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ – χωρίς εξετάσεις σε πανεπιστημιακές σχολές

Ελεύθερη πρόσβαση για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ – χωρίς εξετάσεις σε πανεπιστημιακές σχολές

Ελεύθερη πρόσβαση για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ  – Διαβατήριο εισαγωγής το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019, ΘΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με τους δικούς του όρους, το υπουργείο Παιδείας εισάγει από τις αρχές του 2019 την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Τα διετή προγράμματα ένας νέος θεσμός τεσσάρων εξαμήνων εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα θα ιδρύονται από τα πανεπιστήμια και θα δέχονται σπουδαστές χωρίς εξετάσεις.

Διαβατήριο για την εισαγωγή τους θα αποτελεί το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου. Πρωτεργάτης σε αυτό θα είναι το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα ξεκινήσει τα πρώτα προγράμματα μέσα στο 2019, θα ορίσει κριτήρια για την επιλογή των σπουδαστών και θα αποφασίσει συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων για το κάθε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία τεσσάρων προγραμμάτων από τον Φεβρουάριο του 2019, αν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει προτείνει προγράμματα για τουλάχιστον έξι ειδικότητες. Το οργανόγραμμα των σπουδών διαμορφώνεται με ευθύνη των καθηγητών του Πανεπιστημίου και τα μαθήματα θα μοιραστούν μεταξύ του Πανεπιστημίου και άλλων χώρων ειδικά διαμορφωμένων για τα πρακτικά μαθήματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι συζητήσεις είναι προχωρημένες για δύο διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν στη Σιβιτανίδειο Σχολή και άλλα δύο στον Ασπρόπυργο από τις αρχές του νέου έτους.

Εμείς επιθυμούμε την έναρξη τουλάχιστον έξι προγραμμάτων σπουδών από τον Φεβρουάριο, εστιάζοντας στη ναυτική εκπαίδευση. Σε συνεργασία με τους δήμους αναζητούμε χώρους συνδεδεμένους με την τοπική οικονομία, καθώς αυτή επιθυμούμε να τονώσουμε μέσω αυτών των προγραμμάτων.

Όσον αφορά στην εισαγωγή σπουδαστών, θεωρώ ότι χρήζει βελτίωσης το γεγονός ότι μόνο οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε αυτά, καθώς πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλες κατηγορίες , σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γιώργος Μουτζούρης, πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Εισακτέοι

Οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης από την Πολιτεία και το αποψιλωμένο διδακτικό προσωπικό δεν επιτρέπουν την ίδρυση δεκάδων διετών προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και πολλά ιδρύματα έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Η αρχή, βέβαια, γίνεται με τέσσερα προγράμματα σπουδών στην Αττική, τα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στα ΕΠΑ.Λ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάθε πρόγραμμα σπουδών δεν θα ξεπερνάει τους 20 30 εισακτέους.

Ενδεικτικά, κάθε χρόνο αποφοιτούν 30.000 απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ, εκ των οποίων οι 8.000 προέρχονται από την Αττική. Πάντως, τα εν λόγω προγράμματα προσφέρουν πιστοποίηση επιπέδου 5 στους σπουδαστές τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και της μαθητείας τους, ενώ, σε αντίθεση με τα δημόσια ΙΕΚ, δεν προβλέπονται ειδικές εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ.

Η εισαγωγή στα διετή προγράμματα θα γίνεται βάσει κριτηρίων που θα θέτει το ίδιο το πανεπιστήμιο, με το υπουργείο Παιδείας να μην εμπλέκεται στη διαδικασία. Με απόφαση του πανεπιστημίου θα ορίζεται και ο αριθμός εισακτέων.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ