Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗH ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα για την εκταφή του Φράνκο

H ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα για την εκταφή του Φράνκο

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την εκταφή του πρώην δικτάτορα Φράνκο από το αμφιλεγόμενο μαυσωλείο του, με την έγκριση διατάγματος από το υπουργικό συμβούλιο.

 

Το διάταγμα που ενέκρινε η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο όπου οι Σοσιαλιστές μπορούν να στηριχθούν στις ψήφους της ριζοσπαστικής αριστεράς των Podemos, των καταλανών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και των βάσκων εθνικιστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Ο Φράνκο, νικητής του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) έπειτα από πραξικόπημα, είχε την χώρα στα χέρια του μέχρι τον θάνατό του το 1975 και ενταφιάσθηκε στην Valle de los Caidos, στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ, στο μνημειακό σύμπλεγμα που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη.Ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων δεσπόζει στο μαυσωλείο το οποίο στεγάζει επίσης τις σορούς 27.000 φρανκιστών μαχητών και 10.000 δημοκρατικών. Για τον λόγο αυτό, ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλε το μνημείο ως τόπο συμφιλίωσης.

Όμως, το μνημείο θεωρείται και σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάσθηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους. Εκτός αυτού, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Το λογικότερο σενάριο θα ήταν η μεταφορά της σορού του Φράνκο στον οικογενειακό τάφο του κοιμητηρίου του Πάρδο, κοντά στην Μαδρίτη. Όμως η οικογένεια του δικτάτορα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την εκταφή.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ