Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ“Το ζήτημα του συσσιτίου Ευαγγελίστριας Ναυπλίου” επιστολή του Ιερατικού Συνδέσμου Κληρικών της...

“Το ζήτημα του συσσιτίου Ευαγγελίστριας Ναυπλίου” επιστολή του Ιερατικού Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος

Η Εκκλησία στην μακραίωνη παράδοση της στέκεται αρωγός στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας.

 

Τα Μητροπολιτικά και ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, τα Εκκλησιαστικά ιδρύματα, τα πάσης φύσεως κληροδοτήματα που διαχειρίζεται, τα δέματα αγάπης, οι αποθήκες ιματισμού, τα κοινωνικά συσσίτια κ.α.
Πριν έρθουν τα σκληρά οικονομικά μνημόνια που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα μας, η Εκκλησία γνώριζε και βοηθούσε τους ανθρώπους και τις οικογένειες που βρίσκονταν σε αδυναμία και σε δυσμενή θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Με ανιδιοτέλεια και πολλή αγάπη επιτελούσε το κοινωνικό της έργο. Με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου εξυπηρετούσε παρά πολλές καταστάσεις για να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και να βοηθήσει όπως ξέρουμε όλοι μας τον πλησίον. Ο άλλος, ο εμπερίστατος, δεν είναι τυχαίος αλλά αδελφός.

 

Τα προβλήματα γιγαντώθηκαν και έλαβαν άλλες διαστάσεις με την εμφάνιση και την εφαρμογή των μνημονίων.
Πολλοί συνάνθρωποι μας έκλεισαν τα καταστήματα τους. Οι απολύσεις δημιούργησαν στρατιές ανέργων, σε πολλούς οι μισθοί και συντάξεις περικόπηκαν και κάποιοι βρέθηκαν στον δρόμο αφού έχασαν σπίτια και περιουσίες.

 

Κάποιοι δεν άντεξαν λύγισαν και εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια να κρατηθούν. Έγιναν αυτόχειρες ή αρρώστησαν και έφυγαν. Κάποιοι αναζήτησαν άλλες χώρες για να εργαστούν και να ζήσουν.
Οι πληγέντες από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν τα μνημόνια θα παραμείνουν πολλοί και φοβόμαστε για πολύ καιρό ακόμα.
Οι Μητροπόλεις και οι Ενορίες οργάνωσαν σοβαρές δράσεις και ανέλαβαν με την στήριξη εθελοντών πρωτοβουλίες που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λειτουργούν και αυτό ονομάζεται λειτουργία μετά την Θεία Λειτουργία. Ο Χριστός η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, να τους δυναμώνουν όλους πάντοτε και να τους χαρίζουν υγεία και δύναμη.

 

Στο Ναύπλιο μια κοσμοπολίτικη και τουριστική πόλη, η Ενορία της Ευαγγελίστριας με πρωτοστάτη τον Εφημέριο π. Ελευθέριο Μίχο, λειτουργεί το κοινωνικό συσσίτιο το οποίο παρέχει ανακούφιση με ένα πιάτο φαγητό σε 150 συνανθρώπους μας ημερησίως. Οι εθελοντές πολλοί, κάτω ομως από αντίξοες συνθήκες λειτουργίας υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Η αποστολή τους Ιερή. Να προσφέρουν το ελάχιστο αλλά μείζονος σημασίας ένα πιάτο φαγητό.
Τα 9 χρόνια λειτουργίας του συσσιτίου πολλοί συνάνθρωποι μας βρέθηκαν στην δυσμενή θέση να περάσουν απο την Ευαγγελίστρια για το φαγητό.

 

Τους συγχαίρουμε γιατί δεν ντράπηκαν να ζήσουν. Είχαμε οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, πρόσφυγες, μη μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες δεν είναι ανάγκη.
Η ελπίδα και η ευχή όλων μας είναι να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που θα φτάνουν στο σημείο αυτό. Να δουν ουσιαστική αλλαγή της ζωής τους και να να βρουν τους ρυθμούς που θα τους χαρίζουν αισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο. Δυστυχώς υπάρχουν και οι άνθρωποι που δεν χαίρονται όταν βοηθάει η Εκκλησία. Κάποιοι αντιδρούν και υποσκάπτουν το έργο της, άλλοι αδιαφορούν, άλλοι χλευάζουν και άλλοι το υποτιμούν. Να είστε σίγουροι ότι δεν είναι ταμπού να δουν θετικά το έργο της Εκκλησίας ακόμα και αυτοί που δεν ήταν ποτέ ενεργά μέλη της. Ακόμα περισσότερο δεν είναι αναχρονιστικό να το στηρίξουν όσοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα. Το συσσίτιο χρειάζεται επειγόντως νέο χώρο εγκατάστασης για να μπουν οι ψυκτικοί θάλαμοι, οι φούρνοι, οι πάγκοι κουζίνας και όλα τα απαραίτητα για να παρασκευαστούν οι μερίδες φαγητού. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν όμως οι αγκυλώσεις είναι πολλές. Ένα γενναίο ερώτημα θέτουμε προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Η πολιτική βούληση υπάρχει για την στήριξη του συσσιτίου; Αν υπάρχει δείξτε το έμπρακτα γιατί τα μνημόνια μπορεί να έφυγαν αλλά τα συμπτώματα που άφησαν θα μείνουν για πολλά χρόνια μάλλον. Δεν κάνουμε πολιτική ανάλυση. Την αλήθεια που έχουμε δίπλα μας όλοι περιγράφουμε. Ζητάμε την φιλότιμη προσπάθεια όλων να γίνει καλύτερη αυτή οι κοινωνική δομή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως είναι σήμερα. Τα προβλήματα θα γίνουν περισσότερα. Αν είχε η ενορία μόνη της, την δυνατότητα να το φέρει εις πέρας θα το είχε κάνει. Η αγάπη και η στήριξη των άλλων δεν είναι ζήτημα μόνο ενοριακό. Είναι εφικτό και απαραίτητο όλοι μαζί οι πολιτιακοί και κοινωνικοί φορείς να συνεργαστούν για να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος. Ο κόσμος του Ναυπλίου το στηρίζει. Η Αργολίδα το χρειάζετε.

 

Ας τηρηθούν οι υποσχέσεις και τότε μόνο θα γίνει πραγματικότητα.
*Στηρίζουμε τις προσπάθειες του π. Ελευθερίου Μίχου και των εθελοντών του κοινωνικού συσσιτίου, γιατί αξίζει να δούμε τα όνειρα και τις αγωνίες τους να γίνονται πράξη.

 

Για τον Ιερατικό Σύνδεσμο Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
Ο πρόεδρος π. Μιχαήλ Μετζάκης

 

σχετικό άρθρο  Οργή στο Ναύπλιο για την ανάκληση του κτηρίου της Αγίας Ευαγγελίστριας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ