Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΔυνατότητα επανεκλογής των δικαστών της ΕΠΟ στις τωρινές εκλογές

Δυνατότητα επανεκλογής των δικαστών της ΕΠΟ στις τωρινές εκλογές

Αλλαγές φέρνει στο δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, η τροπολογία που εισήχθη από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γεώργιο Βασιλειάδη και επιτρέπει στους εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελείς της ομοσπονδίας να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα και να επανεκλεγούν.

 

Η καινούργια απόφαση, άρει τη μέχρι τώρα νομοθεσία που περιόριζε τη θητεία σε μία μόνο 3ετία, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω επανεκλογής. Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο είχε δημιουργηθεί από τον προκάτοχο τού Βασιλειάδη, το Σταύρο Κοντονή, με στόχο τη διαφάνεια στο έργο των τακτικών δικαστών της ομοσπονδίας.

Ο Υφυπουργός έκρινε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ο οποίος να εμποδίζει την ανανέωση της θητείας των δικαστικών λειτουργών της ΕΠΟ, καθώς παρέχουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια αμεροληψίας και ουδετερότητας. Έτσι, στην ειδική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, θα δοθεί η δυνατότητα στην ομοσπονδία, να προτείνει για επανεκλογή δικαστικά μέλη που υπηρετούν ήδη και δεν θα περιοριστεί μόνο στους υποψήφιους που περιλαμβάνουν οι ειδικοί κατάλογοι που στέλνουν οι αρμόδιες δικαστικές υπηρεσίες, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Για την δυνατότητα ανανέωσης, ορίζεται ως προυπόθεση ότι ο αρχικός βαθμός διορισμού θα πρέπει να είναι αυτός του εφέτη, και όχι του προέδρου πρωτοδικών, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα. Έτσι λοιπόν, η ΕΠΟ έχει το δικαίωμα επιλογής των δικαστικών-εισαγγελικών λειτουργών και από αυτούς που υπηρετούν ήδη σε τέτοια θέση, ακόμα και αν αυτοί δε συμπεριλαμβάνονται στους αντίστοιχους καταλόγους των δικαστικών αρχών.

Με την τροπολογία αυτή, η πολιτική ηγεσία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και τα όργανα της, δεδομένου του ότι η διαφάνεια στο χώρο του Αθλητισμού έχει μπει σαν προτεραιότητα στην ατζέντα του Υφυπουργού. Ο κύριος Βασιλειάδης, ένθερμος υποστηρικτής της εισαγωγής του συστήματος VAR (video assistant referee) , είχε κηρύξει προσωρινή παύση του πρωταθλήματος την περυσινή σεζόν, λόγω των αυξημένων επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στις ομάδες που ήταν υπεύθυνες γι’ αυτά, ήταν οι προβλεπόμενες, και αποτελούν δείγμα της αμερόληπτης στάσης των δικαστικών και εισαγγελικών φορέων. Σε ένα χώρο, όπως αυτός του ποδοσφαίρου, του οποίου η διαφάνεια έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας και μέσα σ’αυτό ο Υφυπουργός εισήγαγε την τροπολογία.

 

Η ΕΠΟ, η οποία αποτελεί το ανώτατο οργανισμό διοίκησης  του Ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι μέλος της FIFA από το 1927 και της UEFA από το 1954. Έχοντας αυτό το ρόλο, είναι συχνό το φαινόμενο να κατηγορείται για περιπτώσεις αδιαφάνειας, όμως τα τελευταία χρόνια η θέληση για ένα πιο «καθαρό» ποδόσφαιρο, έχει κάνει την ομοσπονδία άτεγκτη σε τέτοια θέματα. Με πίστη λοιπόν στην κρίση του ΔΣ, αλλά και στις δικαστικές αρχές, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που να προστατεύουν το χώρο από σκάνδαλα, προερχόμενα από μεροληπτικές πρακτικές.

Με αισιοδοξία για μια καλύτερη ποδοσφαιρική σεζόν σε σχέση με την προηγούμενη που αμαυρώθηκε με διάφορα περιστατικά, θα γίνουν οι νέες εκλογές των δικαστικών φορέων της ΕΠΟ, των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Με περυσινή πρωταθλήτρια την ΑΕΚ και Κυπελλούχο τον ΠΑΟΚ, η επόμενη σεζόν αναμένεται να είναι η μάχη μεταξύ τριών. Φαβορί για τη νίκη του πρωταθλήματος Super League, σύμφωνα με τη Sportingbet, για τη σεζόν 2018/19 είναι ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός, μετά από την κατάκτηση 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων, διένυσε πέρυσι μια κακή σεζόν και αναδιαρθρώνεται για να μπει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι. Με καινούργιο προπονητή και νέους παίκτες στο ρόστερ του, θα προσπαθήσει να έρθει και πάλι στην 1η θέση. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν σε εκπληκτική φόρμα πέρυσι αλλά έχασε πολλούς βαθμούς λόγω ποινών, συνεχίζει να ενδυναμώνεται και η σταθερή, «ήρεμη» δύναμη είναι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ