Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΌλο το χωριό των Διδύμων συμμετείχε στην 5η Γιορτή Πατάτας

Όλο το χωριό των Διδύμων συμμετείχε στην 5η Γιορτή Πατάτας

Το βράδυ της Κυριακής 20 Αυγούστου, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Διδύμων, η 5η Γιορτή Πατάτας που καλλιεργείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στο χωριό, και συμμετοχή απο ολόκληρο το χωριό και πλήθος επισκεπτών. 

 

Η καλλιέργεια της πατάτας, της ντομάτας, της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι σημαντικές ασχολίες για τους ντόπιους όπως και για όλη την Αργολίδα.

Τα τελευταία 5 χρόνια η γιορτή διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, προσφέροντας χαρά και γλέντι σε ντόπιους και επισκέπτες της Ερμιονίδας. Εκατοντάδες κιλά πατάτες καθαρίζονται στα σπίτια των εθελοντριών του Λαογραφικού για να συνοδεύσουν το ξακουστό ψητό, που αργοψήνεται σε τεράστιες λαμαρίνες στο φούρνο του χωριού. Συνοδεύεται με κρασί και στο τέλος το γλυκάκι, χειροποίητες δίπλες από τις εθελόντριες του Λαογραφικού.
Τρείς ντόπιοι καλλιτέχνες με μπουζούκι, κιθάρα και όμορες φωνές διασκέδασαν το κατάμεστο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Διδύμων.
Στη Γιορτή παραβρέθηκε ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Γαβρήλος, οι επικεφαλείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δήμου Ερμιονίδας, κ.κ. Γεωργόπουλος, Λάμπρου, Τόκας, η εκπρόσωπος του Δήμου Ερμιονίδας κα. Φωστίνη, οι πρώην δήμαρχοι Ερμιονίδας κ.Λεμπέσης και κ. Καμιζής και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Τσαμαδός.


Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Γκιόλας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων των Διδύμων, που είναι εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι, καθώς και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θέματα –προβλήματα του τόπου πάντα μονιασμένοι και ενωμένοι. Στη συνέχεια με αφορμή την 5η γιορτή του τοπικού προϊόντος , της πατάτας, εξήρε τη θρεπτική αξία της πατάτας Διδύμων και την απαράμιλλη νοστιμιά της. Δήλωσε τέλος ξεχωριστή ικανοποίηση από την συμμετοχή όλων των κατοίκων στην προετοιμασία και τέλεση της γιορτής, που στηρίχθηκε κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων της ένωσης Προσώπων του Λαογραφικού Ομίλου του χωριού, και την μικρή συνδρομή του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Λαογραφικός Όμιλος απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες ,το κύριο χαρακτηριστικό των μελών του είναι η μεθοδικότητα, η προθυμία, η οργάνωση, και ο συντονισμός, στοιχεία που -όπως σημείωσε ο βουλευτής-, εξασφάλισαν και την επιτυχία της 5ης Γιορτής Πατάτας.
Στόχος της Γιορτής αυτής είναι ταυτόχρονα η προβολή της πατάτας των Διδύμων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων και φυσικά αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.
Η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων, τραγούδησαν με την καρδιά τους, παραδοσιακά, παμπάλαια δημοτικά ξεχασμένα τραγούδια αλλοτινών εποχών.

Λαογραφικό Μουσείο

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενούσε την γιορτή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη .Το Μουσείο αποτελεί το αληθινό θησαυροφυλάκιο των Διδύμων, αφού διασώζει κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των Διδυμιωτών. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα Λαογραφικά Μουσεία της περιοχής, που έγινε με εθελοντική προσπάθεια και προσφορές ανθρώπων που αγαπούν το χωριό τους . Είναι ένα καλοστημένο, μικρό αλλά πανέμορφο και ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Αντικείμενα απλής καθημερινής χρήσης, αλλά και ιδιαίτερες στολές, νυφικά και έπιπλα από προηγούμενους αιώνες, διακοσμούν τις αίθουσες.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ