Συγκίνησαν με τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου οι Χαΐνηδες – Κι όμΩς κινείται … Εντυπωσιακοί οι μουσικοί και οι ακροβάτες- χορευτές … (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

- Advertisement -

Στα πλαίσια του φεστιβάλ που διοργανώνει το Fotonio Events & More στο Ναύπλιο «Βραδιές στην αυλή μας» παρουσιάστηκε χθες Σάββατο 11 Αυγούστου , το έργο “Ερωτόκριτος” από τους Χαΐνηδες και την ομάδα Κι όμΩς κινείται.

- Advertisement -

Το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες πρότειναν χθες το βράδυ στο Ναύπλιο οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία) στη μουσική παράσταση Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Όπως δήλωσε ο λυράρης Δημήτρης Αποστολάκης, η παράσταση και το έργο είναι μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό , το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος  του πολιτισμού τους.

Για μας, είπε ο Δημήτρης, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθειά διαλεκτική του λόγου των προσώπων  του, η μουσική του φόρμα και η μορφή του γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν.
Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής, αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντας σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.

Τελειώνοντας ο Δημήτρης Αποστολάκης τόνισε πως η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας κι όμΩς κινείται.  Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είπε, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση.

Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες αποτελείτο από τους:

Δημήτρη Αποστολάκη: λύρα
Δημήτρη Ζαχαριουδάκη: τραγούδι –κιθάρα
Σπυριδούλα Μπάκα: τραγούδι
Τάκη Κανέλλο: κρουστά
Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα
Μιχάλη Νικόπουλο: λαούτο, μαντολίνο
Ρέλλο Θοδωρή: σαξόφωνο

Νόνη Γιάννη: μπάσο

Από την ακροβατική και χορευτική ομάδα του “Κι όμΩς κινείται” συμμετείχαν οι:

Λινάρδου Αντιγόνη
Μακατσώρης Χριστόφορος
Δημόπουλος Νώντας
Χριστίνα Σουγιουλτζή
Χαμηλοθώρη Λία

Bentancor Camilo

Για το όμορφο βίντεο του ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ TV σε αυτη την ανάρτηση να ευχαριστήσουμε τον οπερατέρ Δημήτρη Ευσταθιάδη, τον droner Αλέξη Καραντζούλη και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Καζά

ΦΩΤΟ:

- Advertisement -

________________