Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΔΡΩΜΕΝΑΟλοκληρώθηκε η 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού σε Σελλασία και Σπάρτη

Ολοκληρώθηκε η 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού σε Σελλασία και Σπάρτη

Ολοκληρώθηκε η 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία και στην πόλη της Σπάρτης από τις 2 έως 6 Αυγούστου, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

Ένας θεσμός, που εδώ και 15 χρόνια μοναδικό σκοπό έχει την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του λακωνικού ελαιολάδου και  ελιάς αλλά και όλων προϊόντων της Λακωνικής γης, την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, τη διάδοση της υψηλής διατροφικής αξίας μέσω προβολής παραδοσιακών συνταγών, την τόνωση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενημέρωση παραγωγών για νέους τρόπους καλλιέργειας και  νέα προγράμματα και τέλος την προτροπή  για απασχόληση των κατοίκων με ότι σχετίζεται με την τοπική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία, στις 2 Αυγούστου, με το δάσκαλο μελισσοκομίας κ. Σταμάτη Σίνη να παρουσιάζει την «κοινωνία των μελισσών» και με τη συναυλία του Μανώλη Λιδάκη. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν λουκουμάδες με λακωνικό λάδι και μέλι.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην πόλη της Σπάρτης με την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων επί της Κων/νου Παλαιολόγου, στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας», τον Παλαιστικό Σύλλογο Σπάρτης να μας μυεί στη χρήση του ελαιόλαδου στην αρχαία παλαίστρα μέσω επιδείξεων παλαιστικών αθλημάτων, και τη Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης «Χοροδρόμοι» και τη Χορευτική Ομάδα «Βίβασης» να παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα χορεύοντας υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Για τους καταναλωτές και επισκέπτες του Δήμου, η Έκθεση Λακωνικών προϊόντων στη Σπάρτη αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, τη λακωνική γαστρονομία, τη λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, τα αγροτικά προϊόντα, τον αναβαθμισμένο γεωργικό εξοπλισμό, και να γευτούν πλούσια εδέσματα από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και η  «Λευκή Νύχτα» από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης.

Στo πλαίσιo της γιορτής οργανώθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους φίλους(δραστηριότητες για παιδιά με θέμα « Το ελαιόλαδο στην παραδοσιακή διατροφή στο διάβα του χρόνου», επίδειξη μαγειρικής, θέατρο Σκιών: «Ο Καραγκιόζης master chef», επίδειξη παλαιστικών αγωνισμάτων) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες κόσμο να επισκεφθεί τα περίπτερα της έκθεσης, τα καταστήματα της Σπάρτης και να συμμετέχουν σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Η έκθεση στη Σπάρτη έκλεισε τις πύλες της, την Κυριακή 5 Αυγούστου. Οι επισκέπτες συμμετείχαν στις τελευταίες εκδηλώσεις (προβολή ταινίας «Επιστροφή στη Βουργουνδία», επίδειξη μαγειρικής), που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στη Σελλασία με  βραβεύσεις επαγγελματιών και του Εμπορικού Συλλόγου και με τη συναυλία του Σπύρου Κουτσοβασίλη και της Γιώτας Αποστολάκου, που θύμισαν μουσικές επιτυχίες του Γιώργου Νταλάρα και της Βίκυς Μοσχολιού. Σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκαν διαφόρων ειδών εδέσματα.

Ο Δήμος Σπάρτης  ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του νέου αυτού εγχειρήματος, στην ανανέωση της 15ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πελοπόννησος», τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, την Α.Μ.Κ.Ε. «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, που μας παρουσίασε μοναδικά έργα με θέμα «Η ελιά και το ελαιόλαδο στη ζωή μας», τους χορηγούς, τους φορείς, τους συλλόγους και τους παραγωγούς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους επισκέπτες της Γιορτής, που στήριξαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους του Δήμου για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους και την οργανωτική επιτροπή για την ουσιαστική δουλειά της.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ