Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤελετή παράδοσης – ανάληψης καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Τελετή παράδοσης – ανάληψης καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (09 Αυγούστου 2018) στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ανέλαβε την ηγεσία του Σώματος από τον απερχόμενο, στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος Κων.Τσουβάλαςανέφερε, μεταξύ άλλων:

«…Πριν δυόμισι χρόνια, αποδεχόμενος την εξαιρετική τιμή της Πολιτείας και αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, είχα καλέσει το προσωπικό του Σώματος σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας αντίληψης στην Ελληνική Αστυνομία. Μιας αντίληψης που να βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό της υπόστασης και των δικαιωμάτων των πολιτών, στην εξωστρέφεια και στην αλληλεγγύη προς αυτούς. Είχα, επίσης, δεσμευτεί, έναντι της Πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και του προσωπικού του Σώματος, κυρίως όμως έναντι της κοινωνίας και των πολιτών, πως θα κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις τους για μια Αστυνομία δίκαιη, δημοκρατική, αποτελεσματική, ανοιχτή στην κοινωνία, ανθρώπινη.

Σήμερα, την ώρα αυτή του απολογισμού, μπορώ, χωρίς κανέναν δισταγμό, να σας κοιτάζω όλους κατάματα. Γιατί, αυτά τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, έπραξα, όπως άλλωστε και σ’ ολόκληρη την υπηρεσιακή μου διαδρομή, αυτό ακριβώς που η συνείδησή μου ως άνθρωπος και ως Αξιωματικός επέβαλε, εκείνο ακριβώς που είχα υποσχεθεί, εκείνο που ορίζουν οι αρχές και οι αξίες του Σώματος το οποίο επέλεξα να υπηρετώ…

Ακολούθως, ο νέος Αρχηγός αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Με την πρόσφατη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., μου ανατέθηκε η Αρχηγία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο…

…Τελεί σε γνώση μου ότι αναλαμβάνω την Ηγεσία του Σώματος σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και κοινωνικά φορτισμένη χρονική συγκυρία για τη Χώρα μας μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η σκέψη όλων μας παραμένει προσηλωμένη στην μνήμη όσων χάθηκαν, στους οικείους τους, καθώς και στους τραυματίες των οποίων ελπίζουμε την πλήρη ανάρρωση. Ευχή μου, εκ βάθους καρδίας, να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία…

…Κατανοώ πλήρως τη βαριά ευθύνη του καθήκοντος που μου ανατέθηκε και ως νέος Αρχηγός του Σώματος, δεσμεύομαι απέναντι σε όλους ότι θα καταβάλλω τα μέγιστα και δεν θα πάψω να εργάζομαι αόκνως για τη διατήρηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της ειρήνης σε όλες τις περιοχές της Χώρας.

Οι πολίτες, μας χρειάζονται κοντά τους, αρωγούς και συνοδοιπόρους και γι’ αυτό οφείλουμε να τους παρέχουμε ένα ευνομούμενο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό, προσβλέπουμε σε μία Αστυνομία «παρούσα», με ενισχυμένο το πλέγμα της εμφανούς αστυνόμευσης με την πραγματοποίηση πεζών και εποχούμενων περιπολιών, γεγονός το οποίο αποτέλεσε άλλωστε πρώτιστο μέλημα μου κατά την υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία ως Αξιωματικός…

…Πρέπει όλοι μαζί να καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε η Ελληνική Αστυνομία να λειτουργεί πάντοτε σε δημοκρατικό πλαίσιο, σεβόμενη τις αρχές της ισότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, ακόμα και μέσω τολμηρών αποφάσεων, θα αποτελέσουν πρωταρχικό μας μέλημα, ώστε να ακολουθήσουμε μία πορεία εκσυγχρονισμού, με σύνεση και ρεαλισμό, σεβόμενοι πάντοτε τον πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κινούμενοι σε αυτό το πνεύμα, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να αναβαθμίσει το έργο της και να εξελιχθεί σε ένα πιο σύγχρονο, αποδοτικό και αποτελεσματικό Οργανισμό, κερδίζοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τόσο των πολιτών όσο και των υπηρετούντων σε αυτή. Κέντρο και οδηγός των ενεργειών μου θα αποτελεί πάντοτε ο άνθρωπος – αστυνομικός και η άσκηση διοίκησης με γνώμονα τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και κυρίως της δικαιοσύνης.”

Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, o βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, ως εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Κ.Κ.Ε, ο Γεώργιος Τσιτσιλιάνος, ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος «Το Ποτάμι» και ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Θεόδωρος Συρινίδης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ