Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΕνημέρωση για τις καταστροφές σταφίδας στην Κορινθία

Ενημέρωση για τις καταστροφές σταφίδας στην Κορινθία

Μετά από πολλά δημοσιεύματα του τύπου και καταγγελίες αγροτών μελών μας παρεμβήκαμε άμεσα προς τον Διοικητή του ΕΛΓΑ και στον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τονίσαμε ότι:

1. Στην Κορινθία υπάρχει μία πολύ μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στον τομέα της κορινθιακής σταφίδας, αλλά και στην καλλιέργεια των μήλων, των αχλαδιών, των δαμάσκηνων κλπ, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

2. Κατά συνέπεια επιβάλλεται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που είναι αρμόδια για την καταγραφή των ζημιών, να προσέλθουν στις πληγείσες περιοχές εντός 10 ημερών το πολύ από την ημερομηνία καταθέσεως της ενστάσεως των αγροτών.

3. Τονίσαμε στον Διοικητή του ΕΛΓΑ ότι στο Πεδίο υπηρεσιών του ΕΛΓΑ εφαρμογή έχει ο νομός 3587/2007, ο οποίος επιβάλλει να προσέρχονται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έγκαιρα στο χώρο όπου συνέβη η ζημία.

4. Υπενθυμίζουμε ότι η πρακτική που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου να μειώσει το ποσοστό αποζημίωσης των αγροτών με την καθυστέρηση προσέλευσης των κλιμακίων του στις πληγείσες περιοχές, είναι απαράδεκτος και δίνει δικαίωμα στους ασφαλισμένους αγρότες να ζητήσουν αποζημίωση για το γεγονός της ολιγωρίας προσέλευσης.

5. Καλέσαμε τον κ. διοικητή να παρέμβει προσωπικά προς τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ που είναι αρμόδια για την Κορινθία, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική της ολιγωρίας προσέλευσης των κλιμακίων του ΕΛΓΑ.

6. Ήδη ενημερώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τους αγρότες ότι είναι ανάγκη να προβούν σε πλήρη καταγραφή των ζημιών ατομικά, τόσο φωτογραφικά, όσο και με εκθέσεις Γεωπόνων, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν τη νόμιμη αποζημίωση τους και δικαστικά σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στις καταγραφές και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ.

Κόρινθος 3/8/2018

Με εξουσιοδότηση ΔΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αναστάσιος Μηλιώτης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ