Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚΕΔΕ: Στήριξη από τους δήμους στους πυρόπληκτους με χρήματα, προσωπικό και οχήματα

ΚΕΔΕ: Στήριξη από τους δήμους στους πυρόπληκτους με χρήματα, προσωπικό και οχήματα

Η στήριξη παιδιών πυροπαθών, η διάθεση ποσού από ίδιους πόρους  600.000 ευρώ, η διάθεση μέσω ΚΑΠ 1,5 εκατ. ευρώ, η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ για τους πυροπαθείς, η εξασφάλιση επιπλέον μηχανικών και η εκπόνηση μελέτης για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 10 βασικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ομόφωνα η ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. στη Ραφήνα.

 

Ο Γ. Πατούλης απευθυνόμενος σε όλους τους συναδέλφους αιρετούς, τους ζήτησε να συμβάλλουν με προσωπικό και οχήματα στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι πληγέντες δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών και επανέλαβε την έκκληση να μην αποστέλλονται άλλα τρόφιμα, νερά και ρούχα, αλλά να καταβάλλονται χρήματα. Στις βασικές ανάγκες είναι επίσης φακοί και συγκεκριμένο φαρμακευτικό υλικό.

Οι πρωτοβουλίες της Ένωσης για την ανακούφιση των πυροπαθών 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει άμεσα η Ένωση είναι οι παρακάτω:

  1. Η ΚΕΔΕ θα διαθέσει άμεσα το ποσό των 600.000 ευρώ στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων. Η κατανομή, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι 200 χιλιάδες ευρώ για τον κάθε δήμο. Τα ποσά αυτά θα δοθούν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων κατά προτεραιότητα, σε οικογένειες που καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους.
  2. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τη στήριξη των πυροπαθών προτείνει να αποδεσμευθεί και να διατεθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 1,5 εκατ. Ευρώ. (500 χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα από τους παραπάνω δήμους).
  3. Η ΚΕΔΕ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης για όσους θέλουν να βοηθήσουν τους πυροπαθείς. Το ποσό θα αποδοθεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές στους πυροπαθείς της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο λογαριασμός αλληλεγγύης έχει ανοιχθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

«ΚΕΔΕ- ΙΒΑΝ GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  1. Η ΚΕΔΕ απευθύνει αίτημα προς Δημάρχους να φιλοξενήσουν σε κατασκηνώσεις των Δήμων παιδιά πυροπαθών και να τους παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη.
  2. Διάθεση κλιμακίου μηχανικών στους πυροπαθείς δήμους σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον Πρόεδρό της Γ. Στασινό. Στόχος είναι η ταχύτερη αυτοψία και καταγραφή οικοσκευών προκειμένου να γίνει άμεσα η απόδοση των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
  3. Η ΚΕΔΕ, εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει στην άμεση εκπόνηση μελέτης για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.
  4. Μέσω του γραφείου απόδημου ελληνισμού της ΚΕΔΕ εξετάζονται τρόποι και διαδικασίες στήριξης παιδιών πυροπαθών.
  5. Η ΚΕΔΕ διατυπώνει το αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών που επλήγησαν να μην υποβληθούν την τρέχουσα, αλλά την επόμενη φορολογική περίοδο
  6. Να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες δήμους με νομοθετική ρύθμιση να παραμείνουν σε λειτουργία και το επόμενο διάστημα της θερινής περιόδου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  7. Διάθεση κονδυλίων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ