Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚάηκε ολοσχερώς το Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Κάηκε ολοσχερώς το Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Υπό έλεγχο τέθηκε, έπειτα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

 

Το μόνο που έμεινε όρθιο από τις φλόγες είναι το εξωτερικό του κτιρίου, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στον χώρο του Μουσείου, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασης της, ενώ είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Η είσοδος στο κατεστραμμένο κτίριο δεν είναι εφικτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης τμημάτων της οροφής ενώ ενώπιον των Αρχών οδηγήθηκε χθες το βράδυ αλλοδαπός που είχε βρει κατάλυμα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων ήταν το Δεύτερο πανελλαδικά Παράρτημα του κεντρικού Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, έκτασης 2.386 τ.μ., ήταν Ιταλικός Στρατώνας και οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο.

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940. Στο μουσείο υπήρχαν κειμήλια και φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουν τους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών εντός και εκτός των ορίων της Κρήτης.

Η τεκμηριωτική αξία των εκθεμάτων του είναι ανυπολόγιστη, αφού στο Μουσείο υπήρχε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903-1908) στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), ως και τον Βορειοηπειρωτικό πόλεμο (1914).

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ