Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜη τραπεζικούς οργανισμούς μικροχρηματοδότησης συστήνει η κυβέρνηση

Μη τραπεζικούς οργανισμούς μικροχρηματοδότησης συστήνει η κυβέρνηση

Τον εξωτραπεζικό θεσμό των μικροπιστώσεων δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θέτοντας και στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο ώστε στον συγκεκριμένο τομέα να μπορούν να δραστηριοποιούνται και μη τραπεζικά ιδρύματα.

 

Ο θεσμός θα δίνει την δυνατότητα για χορήγηση δανείου έως 25.000 ευρώ σε ανέργους, μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που οι τράπεζες δεν εγκρίνουν τις χορηγήσεις.

Το πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, προσδιορίζεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Το Υπουργείο Οικονομίας αποσκοπεί στο να διευρύνει το σύστημα μικροπιστώσεων με εξωτραπεζικούς φορείς και να θέσει σαφείς κανόνες λειτουργίας, ώστε να βρουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση όλοι αυτοί που σήμερα είναι αποκλεισμένοι. Έτσι, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νέοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και άνεργοι αναμένεται να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αφού με βάση τα τραπεζικά κριτήρια, θεωρούνται αφερέγγυοι, και αυτή τη στιγμή αν και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να επιβιώσουν, δεν μπορούν να την λάβουν επειδή δεν παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Με το νέο πλαίσιο, οργανισμό μικροχρηματοτοδότησης θα μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων που θα θέσει στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) η οποία και σ΄αυτές τις περιπτώσεις θα αποτελεί την εποπτική αρχή και θα παρέχει τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Στην πράξη, οι μικροί και νέοι επιχειρηματίες που σήμερα δεν είναι εύκολο να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες θα μπορούν να επισκέπτονται ένα ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, να παρουσιάζει το επιχειρηματικό του σχέδιο και αν κρίνεται βιώσιμο να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Προκειμένου να «τονώσει» το νέο θεσμό, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων, με ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι πόροι αυτοί θα είναι επιστρεπτέοι, το ποσό θα ανακυκλώνεται.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ