Παραδοσιακός θερισμός και αλώνισμα με άλογα στην Καρύταινα!

- Advertisement -

Με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιλίου της Αττικής, τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά “Ο Θ.Κολοκοτρώνης” και σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας, έγιναν το Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακού θερισμού με δρεπάνια και αλωνίσματος με άλογα, στην Καρύταινα.

- Advertisement -

 

 Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θύμισε στους μεγαλύτερους εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Για την υλοποίηση της εκδήλωσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, μαζί με τη δασκάλα τους, καθώς και μαθητές της γύρω περιοχής.
Η αρχή έγινε με ένα παραδοσιακό συναπάντημα των χορευτικών ομάδων και με παραδοσιακή καντάδα “περατζάδα” στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς αγοράς του ιστορικού χωριού. Στη συνέχεια ακολούθησαν χορευτικές επιδείξεις από τα χορευτικά συγκροτήματα, με χορούς και τραγούδια από διάφορα γεωγραφικά συγκροτήματα της πατρίδας μας, στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ-ΒΡΑΔΥ
19:00 – 20:00 “Περατζάδα” στην Παλιά Αγορά της Καρύταινας με μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα
20:00 – 21:30 Επιδείξεις χορευτικών συγκροτημάτων στην κεντρική πλατεία
21:30 – πρωϊ Παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη, διασκέδαση, χορός, στην πλατεία
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΩΙ
08:00 –10:00 Στο χωράφι: Ολοκλήρωση του θερισμού με δρεπάνια, από γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές.
08:00 – 09:30 Στο χωριό: Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια με παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων
09:45 – 10:00 Στο Αλώνι: Αρτοκλασία και μοίρασμα άρτου στους θεατές
10:00 – 11:00 Στο Αλώνι: Επίδειξη παραδοσιακών χορών δίπλα στο αλώνι από τα χορευτικά συγκροτήματα
10:30 – 14:00 Στο Αλώνι: Αλώνισμα με άλογα, Λίχνισμα, Δρυμώνισμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
19:00 – 21:00 Στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας: Παραδοσιακά παιχνίδια και αναπαράσταση δράσεων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους Σοφία Ταγκαλάκη.

 

- Advertisement -

________________