Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΓκιόλας για "Κλεισθένη": Εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Γκιόλας για “Κλεισθένη”: Εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

«Το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» διαγράφει πλέον οριστικά πρακτικές που πολλοί όψιμα εξορκίζουν αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να αλλάξουν”, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιάννης Γκιόλας, στην συζήτηση για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ:

  • Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να δραστηριοποιηθούν όλοι οι κάτοικοι αφού εξασφαλίζεται με ποικίλους τρόπους η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Με 100 υπογραφές, συζητούνται θέματα στα Συμβούλια.
  • Δίδεται η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε σημαντικές αποφάσεις μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου υπάρχει αντιπροσώπευση απλών δημοτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μετά από κλήρωσή τους.
  • Η διενέργεια δημοψηφισμάτων θα μπορεί πλέον να γίνει μετά από αίτηση του 10% των εγγεγραμμένων εκλογέων και απλή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Η υποτιθέμενη ακυβερνησία, είναι μόνο στο μυαλό της Αντιπολίτευσης. Οι περισσότερες αποφάσεις, σε ποσοστο πάνω από 80%, λαμβάνονται με ομοφωνία.
  • Σε άλλες αποφάσεις που ρυθμίζουν επί μέρους θέματα των δημοτών, (κυκλοφοριακό) και άλλων θεμάτων ποιότητας ζωής, οι σύμβουλοι ψηφίζουν όπως επιθυμούν.
  • Τέλος , τα σοβαρά θέματα του προυπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, ψηφίζονται τελικά μετά από επιλογή δύο προτάσεων, από τις οποίες υπερισχύει μετά από ψηφοφορία η μία. Το νέο νομοσχέδιο αποτρέπει φαινόμενα εκμαυλισμού, παραγοντισμού, μεταγραφών και αδιαφάνειας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ