Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΜε θράσος ο δήμος Ναυπλιέων συζητά για "Κανονισμό καθαριότητας" όταν συντηρεί το...

Με θράσος ο δήμος Ναυπλιέων συζητά για “Κανονισμό καθαριότητας” όταν συντηρεί το έγκλημα της Καραθώνας – Τι λέει η “ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ”

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων ήρθε από την Δημοτική Αρχή το θέμα ενός νέου κανονισμού καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όταν μετά από χρόνια καθυστέρησης και αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς ο δήμος αποφάσισε να φέρει το θέμα του κανονισμού, η πρόταση του στερείται ουσίας και μιλά για πρωτόγονες τριτοκοσμικές πρακτικές. Ο συνδυασμός της ”Αλλης Πρότασης” μίλησε στο Δ.Σ. για διαχείριση μιας κακής πραγματικότητας και στη συνέχεια εξέδωσε και το ακόλουθο δελτίο τύπου. Ας το διαβάσουμε για να καταλάβουμε που βρίσκεται η καθαριότητα και το περιβάλλον στην πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Τι λέει η “ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ”
Στη συνεδρίαση του δημοτικό συμβουλίου στις 2-7-2018 συζητήθηκε ο νέος «Κανονισμός καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος» του δήμου Ναυπλιέων. Μια πρόταση κανονισμού χωρίς φαντασία, χωρίς νέες προτάσεις, χωρίς υποχρεώσεις του δήμου, απλά μόνο υποχρεώσεις από την πλευρά των δημοτών. Ένας κανονισμός που θέλει απλώς να διαχειριστεί τη σημερινή, κακή πραγματικότητα.

Στις συνθήκες που ζούμε, το ζητούμενο σε έναν κανονισμό λειτουργίας καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι τι κίνητρα θα δοθούν και ποια υποδομή θα δημιουργηθεί για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί με κίνητρα για προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ελέγχου της ρύπανσης καθώς και με οικονομικά κίνητρα.

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ κατέθεσε (όχι για πρώτη φορά) μια σειρά από σκέψεις για μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης, που θα έπρεπε να είναι σαφής και στον κανονισμό.
Μερικές από τις σκέψεις μας:
1. Δημιουργία κλειστού χώρου εναπόθεσης αντικειμένων (όπως έπιπλα, συσκευές, ρούχα κ.λπ), τα οποία θα μπορούσε κάποιος να δει και να πάρει, εάν του είναι χρήσιμα. Να μην αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια αλλά ως αντικείμενα για επανάχρηση. Δεύτερη χρήση ή ζωή χρήσιμων πραγμάτων.
2. Κίνητρα για τη χρήση γυαλιού στις συσκευασίες νερού. Για παράδειγμα, έλεγχος τιμολογίων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν γυάλινες συσκευασίες (και όχι συσκευασία PET) με ανταπόδοση τη μείωση των τελών.
3. Ζούμε σε μια αγροτική περιοχή χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων. Στον κανονισμό απλά αναφέρεται η νομοθεσία. Ο δήμος τι κάνει για αυτό το θέμα; Πως έχει οργανωθεί η παραλαβή τέτοιων αποβλήτων;
4. Δεν υπάρχει καμία πρόταση παρά μόνο ευχολόγια για τη διαχείριση των μπάζων (οικοδομικά υλικά). Χωρίς καμία πρόβλεψη για χωροθέτηση χώρου εναπόθεσης, γεμίζουν τα ρέματα.
5. Δεν υπάρχει καμία πρόταση για τον έλεγχο των ρύπων από τα λάδια στους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα συνεργεία αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δημοτικός μηχανισμός που να παρακολουθεί αν έχουν συμβληθεί με εταιρίες για την ανακύκλωση των λαδιών.
6. Καμία αναφορά και πρόβλεψη για κομποστοποίηση. Τα πράσινα σημεία που προβλέπονται από το νόμο, δεν έχουν καν χωροθετηθεί.
7. Καμία αναφορά για τη διαχείριση των κλαδιών. Υπάρχει αναφορά για τις υποχρεώσεις των κατοίκων και τον τρόπο συλλογής. Ο δήμος όμως τι τα κάνει μετά; Τα καίει; Δεν θα παραχθούν ρύποι από την καύση; Και επειδή υπάρχουν πρόστιμα για τον τρόπο εναπόθεσης των κλαδιών από τους δημότες, ο δήμος ως προς τις δικές του περιβαλλοντικές υποχρεώσεις τι κάνει;
8. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γενικότερες υποχρεώσεις του δήμου (παρουσίαση στοιχείων ανακύκλωσης, μείωση όγκου απορριμμάτων, στοιχεία ρύπων κ.λπ).
9. Για τη χρήση της πλαστικής σακούλας υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία, η οποία δεν έχει ενσωματωθεί στον κανονισμό.
10. Καμία αναφορά για την καμπάνια που γίνεται πανελλαδικά για τη μη χρήση πλαστικού στις παραλίες.
11. Δεν υπάρχει καθόλου η πρόβλεψη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να «Πληρώνουμε Όσο Παράγουμε» δημοτικά τέλη. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά σταδιακά θα μπορούσε για αρχή να εφαρμοστεί σε επαγγελματικούς κλάδους της πόλης.

Και δεν μιλήσαμε καθόλου για την Καραθώνα. Εκεί να δεις «προστασία του περιβάλλοντος». Και όλοι περιμένουν την πρόταση Τατούλη ως μάννα εξ ουρανού που, εκτός των άλλων ενστάσεων στο θέμα διαχείρισης, έχει και το εξής τραγελαφικό. Αν μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν και τα τέλη….
Όλοι αυτοί οι λόγοι μας οδήγησαν να καταψηφίσουμε το νέο κανονισμό.

Υ.Γ. Εκτός από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, τον κανονισμό δεν ψήφισαν ο κ. Κοκκινόπουλος και ο κ. Πινάτσης.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ