Δημιουργείται νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων

- Advertisement -

Έπεσε η αυλαία των εργασιών του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα που διοργανώθηκε χθες και σήμερα στην Πάτρα από την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

- Advertisement -

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου ταμείο μικροπιστώσεων, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αναφέρθηκε

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτού του ταμείου, ως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να έλθει σύντομα στην Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ όπως υπογράμμισε, «ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, δηλαδή η δημιουργία ενός νέου ταμείου συμμετοχών, βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης».

Άλλωστε, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί σε ποσοστό άνω του 90% το βασικό πυρήνα όλου του παραγωγικού συστήματος της χώρας, και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες οι οποίες ήδη γίνονται θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αφού πλέον το ευρύτερο περιβάλλον είναι πολύ πιο ευνοϊκό».

Επίσης, ο κ.Χαρίτσης είπε ότι «μετά τις 20 Αυγούστου, που είναι και η τυπική έξοδος από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, πρόκειται να ανακοινώσουμε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα σε μία λογική λελογισμένης επέκτασης, επειδή οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να υπάρξει μία ιεράρχηση, μέτρα φοροελαφρύνσεων, μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών».

Ανέφερε ότι «στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθούν σημαντικά μέτρα, που «θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένας καθαρός διάδρομος για τα επόμενα χρόνια, με διαχειρίσιμες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους και άρα περισσότερες δυνατότητες και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό επίπεδο. Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σε σταθερά θετικούς ρυθμούς, αφού το 2017 έκλεισε με 1,4% ανάπτυξη, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαμε ανάπτυξη 2,3% που είναι το υψηλότερο ποσοστό για το συγκεκριμένο τρίμηνο σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης».

Βασικός οδηγός αυτής της αναπτυξιακής πορείας, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, «είναι οι εξαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 13,3% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, και σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μία πολύ σημαντική βελτίωση».

Σχετικά με τα ζητήματα περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «καταφέραμε να αυξήσουμε τους πόρους του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2015, σε 1,3 δισ. ευρώ το 2018, με προοπτική το 2019 να φτάσουμε στο 1,5 δισ. ευρώ». Οι πόροι αυτοί, όπως υπογράμμισε, «κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην υλοποίηση τοπικών έργων υποδομών, έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

 

- Advertisement -