ΚΕΔΕ:Γυρίζουμε σελίδα επενδύουμε στους νέους της χώρας μας

- Advertisement -

Με την ανακοίνωση των νικητών ολοκληρώθηκε σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος, ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας που οργάνωσε η ΚΕΔΕ.  

- Advertisement -

 

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο χαρακτήρισε ως «πρωτόγνωρη τη συμμετοχή όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», και υπογράμμισε:

«Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν –έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας».

Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 77 από τις 128 ομάδες που ξεκίνησαν και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους σε 4λεπτα pitches. Οι εφαρμογές περιελάμβαναν μεγάλη θεματολογία για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικούς οδηγούς, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία κ.α.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή βράβευσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Επικοινωνιών και Ενημέρωσης θα συνεργαστεί στενά με την ΚΕΔΕ προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τις καινοτόμες ιδέες που διακρίθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο στόχο της δημιουργίας σταθερών δομών σε περιφερειακό επίπεδο που θα βοηθούν τους νέους στην υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών και θα παρέχονται διεθνείς πιστοποιήσεις. Στην τελετή βράβευσης ήταν παρόν και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης ο οποίος κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου είχε ανακοινώσει ότι το Ταμείο θα συμβάλει έμπρακτα στην υποστήριξη των ομάδων που διακρίθηκαν.

Οι νικητές  

Από τις 77 ομάδες διακρίθηκαν και βραβευτήκαν 6 ομάδες, ενώ κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου υπήρξαν συνέργιες και συμπτύξεις ομάδων οι προτάσεις των οποίων είχαν σχετικό αντικείμενο.  Ακολουθούν οι ομάδες που διακρίθηκαν και τα βραβεία που έλαβαν.

1ο χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ στην ομάδα No Code Scheduled με εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα πολίτη με βάση την τεχνολογία blockchain (self sovereign identity). Τα μέλη της ομάδας αποτελούνται από μαθητές Λυκείου 17 ετών.

2ο χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ στην ομάδα Evolve με εφαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με τεχνητή νοημοσύνη.

3ο χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ στην ομάδα The Place με εφαρμογή για διαλογή στην πηγή και διαχείριση απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη.

4ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας Mi-IDEA της CISCO στο Manchester στην Αγγλία στην ομάδα Dogs’ Voice με εφαρμογή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.

5ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας της IBM Watson IOT HQ στο Μόναχο στην ομάδα Illumimatrix για την εφαρμογή τους διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής.

6ο χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ το οποίο προτάθηκε ως πρόσθετο βραβείο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιο Πατούλη στην ομάδα 3F FUED FOR FUEL για το μηχανάκι που κινείται με βιοκαύσιμα και με τσικουδιά.

Επιπλέον η κα Νέλλη Τζάκου — Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε την επιλογή ομάδων από τις συμμετέχουσες προκειμένου να υποστηριχθούν από τον επιχειρηματικό επιταχυντή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιλογή θα γίνει με βάση τη θεματολογία των ομάδων και την αξιολόγηση και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Βραβεία Μαθητικού διαγωνισμού

Τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή 1 Ιουλίου σε ειδική τελετή βράβευσης. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 35 ομάδες μαθητών που προκρίθηκαν από τις 80 περίπου προτάσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Τα βραβεία ήταν συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Διακρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες:

ΣΧΟΛΕΙΟ
 1 1ο Πειραματικό Λύκειο “Μανόλης Ανδρόνικος” Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα Thess-πέσιες ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
 2 2o Γυμνάσιο Μοσχάτου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομάδα ecosquad SMART CAN / ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΚΑΔΟΥ
 3 5ο Γ.Ε.Λ. Ηραλειου Κρητης Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα System Overload ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
 4 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα CYPHER GROUP ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
 5 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομάδα Οι τρεις φίλοι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 6 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομάδα Aισθητήρας για το επίπεδο της ηχορύπανσης στις πόλεις. ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

                     

 

- Advertisement -

________________