ΚΕΔΕ: Αίτημα διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για επικύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια

- Advertisement -

Το αίτημα να διεξαχθεί Δημοψήφισμα, με μοναδικό ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων, διατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

- Advertisement -

 

Όπως σημειωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης «είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε. Η κατάθεση της πρότασής μας για την υλοποίηση Δημοψηφίσματος έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική αξία. Δεν  μπορεί να λαμβάνεται μια δεσμευτική απόφαση, χωρίς αυτή να διαθέτει την έγκριση και αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Καμία κυβέρνηση, από κανένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που μπορεί να διαθέτει πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να δεσμεύσει την Πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές με αποφάσεις της, που δημιουργούν τετελεσμένα, που δύσκολα ανατρέπονται στο μέλλον».

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης που κατατέθηκε υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που επιβάλουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος:

Πρώτον, σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Πατρίδα μας πολύ πρόσφατα, για κρίσιμης σημασίας ζητήματα οι αποφάσεις ελήφθησαν και λαμβάνονται με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέσω των οποίων οι λαοί εξέφρασαν άμεσα, αβίαστα και με δημοκρατικό τρόπο, τη βούλησή τους.

Δεύτερον, η αποδοχή του περιεχομένου και των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Κυβέρνηση του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων, δημιουργεί τετελεσμένα σε ένα κρίσιμης σημασίας εθνικό θέμα.

Τρίτον, διαπιστώνουμε ότι με τη συμφωνία αυτή διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και υπάρχει ορατός κίνδυνος αν ισχύσει, να προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και να οδηγήσει τελικά σε διχασμό τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Τέταρτον, ως ΚΕΔΕ διαφωνούμε με το περιεχόμενό της, θεωρούμε αυτονόητο για λόγους δημοκρατικής αρχής, ότι η συμφωνία αυτή για να αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.

Το αίτημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της Κυβέρνησης και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που συμμετέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση καλούνται να « αναλάβουν την πρωτοβουλία και να  προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας, ώστε να διεξαχθεί  Δημοψήφισμα, με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων».

 

- Advertisement -

________________