Σ. Φάμελλος: Η βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος την οποία οφείλουμε να δημιουργήσουμε

- Advertisement -

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα, η οποία ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την 50η Συνάντηση των Ευρωπαίων Εθνικών Συντονιστών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνθεον”, με αφορμή την ευρωπαϊκή βράβευση της Ηγουμενίτσας στην κατηγορία “Μικρές Πόλεις”.

- Advertisement -

 

“Η βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος την οποία οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι τα πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές.

“Πρόκειται για προβλήματα που ασκούν μεγάλες πιέσεις στις πόλεις, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης”, ανέφερε και εξήρε την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων, όπως η Ηγουμενίτσα, στην κατεύθυνση της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, ανάπτυξης και οικονομίας.

Ταυτόχρονα, μέσω των “πράσινων κτηρίων” και των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την “έξυπνη πόλη” οι τοπικές κοινωνίες καθίστανται αρωγοί της βιώσιμης ανάπτυξης. “Είμαστε συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας. Όλοι μαζί δανειζόμαστε παραδείγματα και ιδέες από το μέλλον, ώστε να καταστήσουμε το σύνολο των ελληνικών πόλεων δυναμικό, υγιές, δημιουργικό, με νέες θέσεις εργασίας, συγκροτώντας ένα περιβάλλον εντός του οποίου οι νέοι άνθρωποι και οι νέοι επιστήμονες της χώρας μας θα θελήσουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

Η  προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ολοκληρώνει τη διάφανη και ουσιαστική συμμετοχή φορέων και πολιτών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πόλεων, ενώ η βράβευση της κάθε πόλης αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία στη διαδρομή προς την εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης κινητικότητας”, τόνισε κλείνοντας.

 

- Advertisement -