Συνάντηση για την πορεία της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

- Advertisement -

Συνάντηση εργασίας για το ζήτημα της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Πέμπτη.

 

- Advertisement -

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και οι υπεύθυνοι του προγράμματος της δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Δασικής Πολιτικής Αθ.Γκίκας αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η περιφερειακή Αρχή για την επιτυχία της υλοποίησης του προγράμματος του 2018, επισημαίνοντας την απόλυτη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί για τον άρτιο προγραμματισμό και την γρήγορη εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Η κα. Νικολάκου, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσε πως η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάζει έκτακτα ακόμα και καθημερινά αν χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στους διαγωνισμούς δακοκτονίας.

Από τις τοποθετήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αναδείχθηκαν καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ότι αφορά στην κατανομή του εποχιακού προσωπικού (γεωπόνοι-τομεάρχες), η οποία έγινε μόλις στις 15 Ιουνίου- ένα μήνα αργότερα από την αντίστοιχη κατανομή της περσινής περιόδου!
Κοινή ήταν η διαπίστωση των υπηρεσιακών παραγόντων για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης σε ότι αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο για την δακοκτονία και συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 65 παρ. 2 του Ν. 4484/2017 ΦΕΚ 110 (τεύχος Α΄).

Οι αντιπεριφερειάρχες τόνισαν τη συνεχή διεκδίκηση του συγκεκριμένου ζητήματος από την περιφερειακή Αρχή τονίζοντας ότι ο περιφερειάρχης Π.Τατούλης έχει σχετική δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για άμεση κατάθεση της σχετικής τροποποίησης.
Τέλος, για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε ότι για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας, η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ είναι χαμηλότερη των αναγκών, κάτι για το οποίο άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρήσει σε ενέργειες συμπληρωματικής χρηματοδότησης.

 

- Advertisement -