Συζήτηση δημάρχων με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προληπτικό έλεγχο

- Advertisement -

Ανοιχτή συζήτηση είχαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, οι δήμαρχοι Αττικής με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

- Advertisement -

 

Δύο ήταν οι κεντρικές κατευθύνσεις προς τις οποίες εξελίχθηκε ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών:

-Ο τρόπος άσκησης του προληπτικού ελέγχου εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και

-η προγραμματισμένη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση, υπήρξαν δήμαρχοι που ανέφεραν ότι αρκετές φορές το Ελεγκτικό Συνέδριο αντί να ελέγξει τη νομιμότητα μιας απόφασης, ελέγχει την σκοπιμότητα της «κι αυτό, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παρέμβαση στην υλοποίηση των αυτοδιοικητικών στόχων μας.»

Απαντώντας η κα Θεοτοκάτου, υποστήριξε ότι «οι σύγχρονες μορφές ελέγχου αφορούν τις πολιτικές αποφάσεις, τη στοχοθεσία, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτών των στόχων και τέλος την προτεροποίηση όσον αφορά τη χρηστή δημοσιονομική διοίκηση.»

Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπενθύμισε την απόφαση της διοικητικής ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία «η απόφαση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική, σε κάθε όμως περίπτωση -είπε η κ. Α. Θεοτοκάτου- εφόσον επιθυμείτε τη διατήρηση του προληπτικού ελέγχου, ζητείστε μέσω της ΠΕΔΑ την παράταση της με νομοθετική πράξη.»

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γιώργος Ιωακειμίδης στην προγραμματισμένη με νόμο κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός δημάρχων θα ήθελε να μην καταργηθεί με το επιχείρημα ότι λειτουργεί προστατευτικά για τους ιδίους και ίσως να πρέπει να το δούμε αυτό και αναλόγως να κινηθούμε…»

 

- Advertisement -