Να μην δεσμευθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην ΤτΕ ζητά η ΚΕΔΕ

- Advertisement -

Οι αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου στην λειτουργία των δήμων και οι δυσμενείς συνέπειες σε περίπτωση ψήφισης του «Κλεισθένη Ι» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χθές Τρίτη.

- Advertisement -

 

 

Το Δ.Σ., διατύπωσε το αίτημα της εξαίρεσης της ταμειακής διαχείρισης των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιτείνουν το συγκεντρωτισμό και την αφυδάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ίδια τη λειτουργία των δήμων, όσο και στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται μειώσεις των ΚΑΠ, αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους και επανασυγκέντρωση τους στο κεντρικό κράτος, περιορισμός των ανθρώπινων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχουν απαιτήσεις για δημιουργία εξωπραγματικών πλεονασμάτων.

Ο Γ. Πατούλης αφού σημείωσε ότι οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού δε θα επιτρέψουν τη θεσμική και οικονομική καταστροφή της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε πως επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τόνισε  ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται κατά το τελευταίο έτος εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου οι αποδιδόμενοι πόροι στην ΤΑ θα είναι μικρότεροι κατά 486 εκατ. € από τους αντίστοιχους πόρους του 2016».

Συμφωνήθηκε να κατατεθεί πρόταση προκειμένου να εξαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων από την υποχρεωτική δέσμευση τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προτάθηκε, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, τα διαθέσιμα να μπορούν να τοποθετηθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε όποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να είναι άμεσα διαθέσιμα για την κάλυψη αναγκών των δήμων.

Κλεισθένης

Κατά τη συνεδρίαση  ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι».  Όπως επισημάνθηκε, αν και η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο. «Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε αν πραγματικά το σχέδιο που θα πάρει  το δρόμο για τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα περιέχει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις μας. Επίσης περιμένουμε με ενδιαφέρον να δοθεί απάντηση στο επιτακτικό ερώτημα μας πώς θα εξασφαλιστεί μέσα από το προτεινόμενο σύστημα της απλής αναλογικής η κυβερνησιμότητα στους δήμους μας.

Η ΚΕΔΕ τις  επόμενες ημέρες ολοκληρώνει την προετοιμασία της προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένες ενέργειες για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις νομοσχέδιου στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και στη ζωή των πολιτών».

 

- Advertisement -
 

________________