Σαν σήμερα 7/6/1907 ο Αναπλιώτης ήρωας Μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας δολοφονείται

- Advertisement -

O Ηρωϊκός Μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας ( ο Καπετάν Άγρας) γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1879 και ήταν γιός του δικαστού Ανδρέα Αγαπηνού ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Πρωτοδίκης , Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εφέτης στο Ναύπλιο και πέθανε εδώ.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Ναυπλίου, εισήχθη στη σχολή Ευελπίδων. Όταν δε αποφοίτησε , έσπευσε στο πλευρό των αγωνιζομένων στη Μακεδονία.

- Advertisement -

Αναδείχτηκε δε οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα. Στις 7 Ιουνίου του 1907 οι Βούλγαροι τον δολοφόνησαν Τον απαγχόνισαν από δέντρο. Στις 16 Ιουλίου τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Ναυπλίου μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Αναπλιώτη Ήρωα Τέλλου Αγαπηνού. Λόγον εξεφώνησε ο δικηγόρος Γ. Μουτζουρίδης.

Ο Αναπλιώτης ποιητής Θρ. Ζωιόπουλος μεταξύ των άλλων έγραψε και το ακόλουθο τετράστιχο:…………………………………
«Κι εκεί θα μείνεις !! Του Αναπλιού περήφανα τα κάστρα
Το «Χαίρε» θα σου στέλνουνε με τα ελαφριά πουλιά,
Που θάρχωνται στις πράσινες δαφνούλες να καθίσουν
Τα παιδικά σου ονείρατα ν΄ αρμώσουν τα παλιά…»
Αλλά στον Μακεδονικό αγώνα των ετών 1904-1907 μεταξύ των άλλων αγωνιστών διακρίθηκε και ο αξιωματικός Χρήστος Τσολακόπουλος( Καπετάν Ρέμπελος) από την Επίδαυρο ως αρχηγός σώματος, τα κατορθώματα του οποίου ύμνησε η λαϊκή μούσα:
« Στις κορφούλες των βουνών
Ρέμπελε χρυσέ λεβέντη
Με ντουφέκι με σπαθί
Πάντα μπρός σε τέτοιο γλέντι…»

Ο Χρήστος Τσολακόπουλος πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους ως υπασπιστής του 8ου συντάγματος ο οποίος και τραυματίστηκε σοβαρά. Αργότερα διετέλεσε διοικητής του 8ου Συντάγματος. Πέθανε δε στο Ναύπλιο

Επίσης στον Μακεδονικό Αγώνα έχουμε και τους Αναπλιώτες υπαξιωματικούς Κ. Ζυγουράκη και Δ. Ζερβογιάννη.

- Advertisement -
 

________________