Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜόνο μια αλλαγή δέχθηκε για τον "Κλεισθένη" ο Π.Σκουρλέτης

Μόνο μια αλλαγή δέχθηκε για τον “Κλεισθένη” ο Π.Σκουρλέτης

Μία σίγουρη και δύο πιθανές αλλαγές εξήγγειλε στην συνάντηση με την ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Τη μόνη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι θα θέσει εκτός ανταποδοτικών υπηρεσιών το Πράσινο (σχετικό αίτημα υπάρχει και από τους συνδικαλιστές, ενώ είναι κάτι το οποίο είχε θίξει ο υΠΕΣ και στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: «Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο».

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ο «Κλεισθένης 1» τον ορίζει σε +10% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η ΚΕΔΕ ζητά +50%.

Αναφορικά με την κυβερνησιμότητα που ζητούν  οι δήμαρχοι, είναι πιθανόν ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που οι ίδιοι θα επιλέξουν σε δύο κρίσιμα όργανα: Την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε και στο θέμα του πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο που του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης.

*Το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1» θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα Ιουνίου, ενώ η ψήφισή του θα γίνει έως τις 16 Ιουλίου που ξεκινούν τα θερινά τμήματα της Βουλής.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ