Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝέες δράσεις ξεκινούν να τρέχουν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης …...

Νέες δράσεις ξεκινούν να τρέχουν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης … Άρθρο του Ανδρέα Κορολή

Την έναρξη πέντε νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και την στήριξη των τοπικών οικονομιών, ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

O Ανδρέας Ζ. Κορολής
είναι γεωπόνος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Β΄Αντιπρόεδρος
του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελούν έναν από τους εννέα κλάδους προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» και «ΠοιοτικόςΕκσυγχρονισμός».

Για τα νέα προγράμματα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ότι :

«Προχωρούμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πράξη την δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα νέα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αναβάθμιση βασικών υποδομών, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας. Θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Τα 5 νέα προγράμματα – δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

«Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Ο Δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο ή Επιμελητήριο θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων, με στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη λογική της «έξυπνης πόλης». Ο μέγιστος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα κατατεθούν είναι 1,9 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 100%.

«Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα» : Αφορούν στην υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων για στοχευμένες επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακό Βήμα», δύναται να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ενώ στη δράση «Ψηφιακό Άλμα» από 55.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και καλύπτονται δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών που παρέχονται από τρίτους (hosting, σύνδεση στο Διαδίκτυο, υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης, μετάφρασης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού καταστήματοςκ.α.).

«Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός»  Αφορά μεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από 50.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και για τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτων. Με ποσοστό επιδότησης 50% θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες που αφορούν στον σχεδιασμό, στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, στα μεταφορικά μέσα, καθώς και στην προμήθεια παραγωγικού εξοπλισμού και στο μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέου προσωπικού).

«Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων – Παραγωγή Ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» : Δυνητικοί δικαιούχοι είναι τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 400 κλινών για την Περιφέρεια Αττικής και 200 κλινών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας, την εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή:  ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Για την πρώτη δράση  :

Η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου  Οικονομίας & Ανάπτυξης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, διοργανώνουν την Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 14:00, την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ,  «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Στην εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42, Αθήνα) θα παρουσιαστεί αναλυτικά η Δράση και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, προς επίλυση αποριών.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ