Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠουλάει νέο πακέτο με «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ η Eurobank

Πουλάει νέο πακέτο με «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ η Eurobank

Ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, βγαίνει προς πώληση στην Eurobank, ανοίγοντας τον κύκλο διάθεσης απαιτήσεων, που χορηγήθηκαν και “κοκκινοποιήθηκαν” εν μέσω κρίσης.

 

Με βάση τα πρώτα πληροφοριακά στοιχεία που απεστάλησαν στους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 180 χιλ. δάνεια , τα οποία χορηγήθηκαν την περίοδο 2011 – 2015. Πρόκειται επομένως για «φρέσκα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που όμως δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Η μέση οφειλή διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των 130.000 οφειλετών είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 20% απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες.

Με βάση το teaser το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εντός ισολογισμούς απαιτήσεις 1,1 δισ. ευρώ (οφειλόμενη κεφάλαιο), ενώ η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός (σχέδιο Zenith) ξεκινάει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο και δεσμευτικών εντός Αυγούστου. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η BlackRock.

Η έναρξη της διαγωνισμού προηγήθηκε από την διοίκηση της Τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου αναφέρθηκε ότι η απαιτούμενη εντός του ισολογισμού υποχρέωση για το νέο χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 1 δισ.

Η χαμηλή μέση οφειλή, σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από τρία με επτά χρόνια, αναμένεται να οδηγήσει στην απόκτηση υψηλού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αποτυπωθεί και στην τιμή. Ως τώρα οι χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις πωλήθηκαν με τιμή που αντιστοιχούσαν σε 3% έως 5,5% του οφειλόμενου κεφαλαίου αλλά αφορούσαν παλαιές απαιτήσεις. Η Eurobank τρέχει ήδη σε διαγωνισμό πώλησης ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της από πλειστηριασμούς ή διακανονισμούς δανείων, ανοίγοντας μια άλλη υποδιαίρεση για τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης δανείων και τραπεζικών εγγυήσεων.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο (έργο Pixel) περιλαμβάνει 650 ακίνητα, τα οποία έχουν ανακτηθεί από την τράπεζα εξασφαλίσεις δανείων. Πρόκειται για κατοικίες (εμπορικά και οικόπεδα), που διαδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς μόνο το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ