Αυγενάκης από την Τρίπολη: Μέχρι τώρα ότι ο κ.Τατούλης δεν συμβαδίζει με την Ν.Δ.

- Advertisement -

Στόχος μας, η διακυβέρνηση της ΝΔ να συμβολίζει μια νέα εποχή ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς», δήλωσε ο γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ., κ.Λευτέρης Αυγενάκης, στη σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου το απόγευμα της Κυριακής στην Τρίπολη.

- Advertisement -

 

Ως προς το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε: «δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές».

Ενώ ως προς την απλή αναλογική ανέφερε: «η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος τους το ΥΠΕΣ να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις (…) Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης: «η ΝΔ θέλει μια Αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών (…) Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Αυγενάκης από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη απάντησε: «Φαίνεται μέχρι τώρα ότι ο κ. Τατούλης δεν συμβαδίζει με την ΝΔ και την πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία της Παράταξής μας. Μένει σε εκείνον και στα στελέχη της Περιφέρειας να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ.Μάκης Βορίδης σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε: «Για το Υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού, αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης. Σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ′ αυτήν».

Τέλος, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τάσος Γαϊτάνης επεσήμανε: «Ζητήματα που απασχολούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης όπως η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία αλλά και το στρεβλό ελεγκτικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται από την επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση». Αντίθετα η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. (…)Καθιστούμε, σαφές προς όλους ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρός της κ. Κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει άμεσα το νόμο».

 

- Advertisement -