Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΙταλία: Φιλοευρωπαϊστής ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρία

Ιταλία: Φιλοευρωπαϊστής ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρία

Ως φιλοευρωπαϊστης, ισορροπημένος και μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα περιγράφεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κόντε, Τζοβάνι Τρία.

 

 

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Επίσης,  έχει συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη.

Παράλληλα, στα κείμενα του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed, ενώ έχει ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ