Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΜε επιτυχία στο 8/θ Δημ.Σχολείου Δρεπάνου το πρόγραμμα "Εκπαιδεύοντας το κοινό στο...

Με επιτυχία στο 8/θ Δημ.Σχολείου Δρεπάνου το πρόγραμμα “Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα”

Το πρόγραμμα ” Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα” ως παράλληλη δράση του ” Λυκείου Επιδαύρου”

και που αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων σχετικά με αρχαία κείμενα που θα παιχτούν στην Επίδαυρο έλαβε χώρα και στο σχολείο μας..

Τα εργαστήρια αυτά απευθύνθηκαν στους μαθητές των Δ΄ κι Ε΄ τάξεων του σχολείου μας με το έργο ΄΄ Προμηθέας Δεσμώτης΄΄ από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε 3 δίωρες συναντήσεις , μέσα στο σχολικό πρόγραμμα με τους εμψυχωτές, παρουσία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τάξεων.

Ολοκληρώθηκαν μ΄ επιτυχία καθώς οι μαθητές συνεργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και χωρίς να χρειαστεί ν αποστηθίσουν κείμενα αντιλήφθηκαν αβίαστα τον μύθο , τον επεξεργάστηκαν και απόλαυσαν με παιγνιώδη μορφή το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα. Όλα τα παιδιά της τάξης έλαβαν μέρος στις δημιουργικές δραστηριότητες , ανέλαβαν με εναλλαγές τους ρόλους , κινήθηκαν με μουσικοκινητικά δρώμενα στο χώρο, δημιούργησαν υλικό και ανέπτυξαν κριτική σκέψη για την επίλυση προβλημάτων και δυσκολιών. Μα πάνω απ΄ όλα κατάλαβαν τις αξίες και τα διδάγματα που απορρέουν από τέτοια κλασικά έργα όπως : η θυσία και η ευθύνη απέναντι στις ανάγκες μιας κοινωνίας, αλλά κι η επανάσταση κι η ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι σε κάθε δεσποτισμό.

Αυτό που τελικά προκύπτει είναι ότι : το αρχαίο δράμα μέσα στη μαθησιακή διαδικασία είναι ένα βασικό εργαλείο , όχι μόνο γιατί φέρνει τα παιδιά κοντά σε μεγάλα έργα σπουδαίων ποιητών της αρχαιότητας για να τα προσεγγίσουν με ευέλικτο τρόπο- που συνάδει με την γνώση και την ηλικία τους- , αλλά, κυρίως, γιατί συμβάλλει ως στρατηγική σε μια συνεργατική κουλτούρα μέσα στην τάξη, που βοηθά όλους τους μαθητές να εμπλακούν και να εκφραστούν χωρίς διακρίσεις.

Από την πλευρά μας , ευχαριστούμε θερμά το Τ.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές μας αυτή τη σημαντική εμπειρία μέσα απ΄ τα εργαστήρια του , αλλά και για την άψογη συνεργασία που είχαν οι θεατροπαιδαγωγοί με το σχολείο μας. Να τονίσω ότι εργάστηκαν με μεγάλο επαγγελματισμό, πολύ θετική προσέγγιση προς τα παιδιά και χρησιμοποιώντας ποικιλία βιωματικών δραστηριοτήτων κατόρθωσαν να επιτύχουν τον στόχο του προγράμματος.

Δρέπανο, 29/05/2018
Η Διευθύντρια του 8/θ Δημ.Σχολείου Δρεπάνου

Σταματοπούλου Μαρίνα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ