Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΜε αναφορά στον Τσίπρα απάντησε η Μέρκελ για την κρίση στην Ιταλία

Με αναφορά στον Τσίπρα απάντησε η Μέρκελ για την κρίση στην Ιταλία

«Όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις στο τραπέζι.

Μιλήσαμε πολλά, πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και βολές κατά υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών σχολίασε η Άνγκελα Μέρκελ τις εξελίξεις στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην δίνη πολιτικής κρίσης μετά την απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει τον ευρω-σκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών που ήθελαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να τηρούν κάποιες «αρχές», ενώ υπενθύμισε πως πέρασε «πολλές, πολλές νύχτες» συνομιλώντας με τον έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

«Μαζί καταφέραμε κάτι», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως αντίστοιχη συνεννόηση πρέπει να γίνει με την Ιταλία καθότι πρόκειται για «σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πιο αιχμηρή τοποθέτηση της κ. Μέρκελ ωστόσο έγινε για τραπεζίτες που συμπεριφέρονταν ανεύθυνα ή εγωιστικά πριν την παγκόσμια κρίση, με την καγκελάριο να αφήνει να εννοηθεί πως τέτοιες συμπεριφορές ευθύνονται για την άνοδο του λαϊκισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

«Το είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης: Πολλοί από τους τραπεζίτες τη γλίτωσαν με πολλά, πολλά λεφτά και δεν χρειάστηκε να εργαστούν ξανά στη ζωή τους είναι εν μέρει υπεύθυνοι για εκατομμύρια ανθρώπους που έμειναν άνεργοι», είπε.

«Πολλοί αναρωτιούνται, φυσικά, εάν αυτό είναι δίκαιο», είπε. Υπογράμμισε πως η πολιτική τάξη της Ιταλίας οφείλει να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ