Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΟύτε ένα κιλό σκουπιδιών δε θα πέφτει στο έδαφος του δήμου Άργους Μυκηνών...

Ούτε ένα κιλό σκουπιδιών δε θα πέφτει στο έδαφος του δήμου Άργους Μυκηνών με την λειτουργία του εργοστασίου

Η δημοτική παράταξη «Άλλος Δρόμος», που έχει δυστυχώς ταυτιστεί και εκφράζει μονίμως το ΣΥΡΙΖΑ, έχει προφανώς εμποτιστεί από το λαϊκισμό του κομματικού της φορέα και έμπλεη ψεμάτων προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους δημότες του Δήμου Άργους Μυκηνών για το θέμα των απορριμμάτων και μάλιστα  την ευχάριστη για το δήμο μας χρονική στιγμή καθώς την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων.

Έχει εμποτιστεί τόσο πολύ που έχει «κολλήσει» από τον κ. Τσίπρα και την απώλεια γνώσης γεωγραφίας αφού βαφτίζει «όλη την Αργολίδα» το δήμο Νεμέας και Επιδαύρου κατά το «Μυτιλήνη-Λέσβος».

Η αλήθεια είναι ότι ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ σκουπιδιών δε θα πέφτει στο έδαφος του δήμου μας με τη λειτουργία του εργοστασίου και το γνωρίζει πολύ καλά η αντιπολίτευση και άρα ψεύδεται συνειδητά λέγοντας ότι η δημοτική αρχή «αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχειδημιουργήσει μέχρι σήμερα και όσα θα δημιουργήσει στο  μέλλον στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.»

Η δυναμικότητα του εργοστασίου, μετά την αποχώρηση του δήμου Ναυπλίου, υπερβαίνει την δυναμικότητα του δήμου και είναι σχεδόν διπλάσια και μας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε και όμορους δήμους στη λειτουργία της και για αυτό το λόγο είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους με κοινό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου μας. Επιπλέον ο δήμος μας θα ωφεληθεί από τα επιπλέον έσοδα που θα προέλθουν από τους δήμους αυτούς και θα μειωθούν τότε τα δημοτικά τέλη των δημοτών μας. Αυτή τη δυνατότητα επεξεργαζόμαστε και προχωράμε να υλοποιήσουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη λύση και μονάδα, που πρότεινε η δημοτική μας αρχή για το εργοστάσιο στα Γκριμάρια, την υπερψήφισε και η παράταξη Νικητόπουλου με τις αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου υπ’ αρ. 320/2016 όπου ενέκρινε «την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής στα πλαίσια προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων» σύμφωνα με την υπ’ αρ. 47/2016 τεχνική μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Μελετών…» Ενέκρινε δια της ψήφου της και το χώρο στη περιοχή «Γκριμάρια» για τον οποίο χύνει τώρα κροκοδείλια δάκρυα. Εκτίθεται λοιπόν ο κ. Νικητόπουλος γράφοντας ψέμματα…

Εκεί θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης-κομποστοποίησης-δεματοποίησης του δήμου μας με εγκεκριμένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την προσωρινή διαχείριση των συμμείκτων αστικών αποβλήτων του (ΑΣΑ), με αριθ. αποφ. 41253/1224- 26-5-2016 .
Ο δήμος για δεκαετίες δεν είχε καμιά απολύτως υποδομή στην διαχείριση των αποβλήτων. Δύο διαφορετικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν το πρόβλημα και μας χρηματοδότησαν με τα ελάχιστα, για ένα τέτοιο έργο, χρήματα των 600.000 ευρώ για μία προσωρινή λύση. Αδειοδοτήσαμε τη μονάδα. Την ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ μονάδα διαχείρισης που υπάρχει στη Πελοπόννησο η οποία καλύπτει όλες της απαιτήσεις της ελληνικής και της  ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και για αυτό συμπεριλαμβάνεται στον ΠΕΣΔΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι πριν ξεκινήσει καν η μονάδα ο δήμος μας να μην είναι στους δήμους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΕΕ  τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις και να του επισείει πρόστιμα. Η υπό κατασκευή μονάδα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έχει αποσπάσει πλήθος επαίνων από την επιστημονική κοινότητα.

Προχωρήσαμε τάχιστα στη διενέργεια των διαγωνισμών κατασκευής και λειτουργίας με σκοπό την όσο ποιο σύντομη λειτουργία της μονάδας. Ο διαγωνισμός λειτουργίας ολοκληρώθηκε, έχουμε προσωρινό ανάδοχο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο του προσυμβατικού έλεγχου. Και στους δυο ευρωπαϊκούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς είχαμε την χαρά να συμμετέχει  πλήθος εταιριών χωρίς ενστάσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη πετυχαίνοντας στην επεξεργασία την καλύτερη τιμή στην Ελλάδα με 29,45 Ευρώ ανά τόνο, σε αντίθεση με όλες τις διαχειρίσεις ανά την Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε στην πορεία εκτέλεσης του έργου απάντησε το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου με την απόφαση 606/2018 του VI τμήματος του, της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου 2018, αποφάσισε και έκρινε πως οι «επίμαχες συμπληρωματικές εργασίες κατέστησαν αναγκαίες όχι συνεπεία παραλείψεων ή σφαλμάτων της μελέτης του αρχικού έργου αλλά λόγω απρόβλεπτου γεγονότος…». Καταλήγει λέγοντας πως μπορεί να προχωρήσει το έργο και η συμπληρωματική σύμβαση. Δικαιώνει το δήμο Άργους Μυκηνών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς διαφόρων πως το ελεγκτικό συνέδριο εμποδίζει την εκτέλεση του έργου.Εκτός αν ο κ. Νικητόπουλος γνωρίζει καλύτερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο…
Σχετικά με την αναφορά της μειοψηφίας για τον ΧΑΔΑ «υπενθυμίζουμε» πως τον χώρο αυτό δεν τον δημιούργησε η δημοτική αρχή Καμπόσου. Η δημοτική αρχή Καμπόσου τον βρήκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές και παρατάξεις που μετείχε και ο κ. Νικητόπουλος. Όσο και αν θέλει να το ξεχνάει. Η δημοτική παράταξη Καμπόσου σταματά την ανύψωση του λόφου στα Γκριμάρια. Βάζει τέλος στην χωματερή με την διαχείριση απορριμμάτων που θα ξεκινήσει με το πέρας κατασκευής του εργοστασίου.
Σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης ο δήμος μας με την λειτουργία της μονάδας μας διαχειρίζεται όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης . Ξεκινάμε τους επόμενους μήνες ένα μεγάλο και στοχευόμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και διαλογής στη πηγή . Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με όλα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης που λειτουργούν στη Χώρα μας . Επίσης θα είμαστε από τους πρώτους δήμους στη Ελλάδα που θα λειτουργήσουμε πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης υλικών. Η κομποστοποίηση θα αφορά τα σύμμικτα απόβλητα όπως και τα προδιαλεγμένα. Το 2019 ο δήμος Αργούς – Μυκηνών θα είναι από τους πρώτους δήμους στη χώρα που θα εκπληρώσει τους Ευρωπαϊκούς στόχους στην ορθή διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση. Καλούμε τον κύριο Νικητόπουλο και την παράταξη του να μην προτρέχουν γιατί άλλη μια φορά θα εκτεθούν
Παραπλανητική είναι εν γένει και η αναφορά περί σκουπιδιών «όλης της Αργολίδας» στην περιοχή μας. Η μόνη και πάσα αλήθεια είναι ότι ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ σκουπιδιών δε θα πέφτει στο έδαφος του δήμου μας με την λειτουργία του εργοστασίου, του οποίου η κατασκευή ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, για όσους «ανησυχούν».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ