Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΜε μεγάλη καθυστέρηση υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις

Με μεγάλη καθυστέρηση υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις

Με μεγάλη καθυστέρηση, υποβάλλονται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, ενώ η μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα του Α21 για το επίδομα παιδιού, ευθύνεται και αυτή για τον πολύ αργό ρυθμό που πέφτουν στο TAXISnet οι δηλώσεις.

 

Χθες ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού 2018.

Αν και η κ. Φωτίου είχε πει ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στις 25 Μαίου σύμφωνα με το υπουργείο η εξάντληση του τρίτου 10ημέρου του Μαίου κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι επαρκώς δοκιμασμένη και απολύτως διαλειτουργική με άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά μητρώα του κράτους, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, με τα οποία θα αλληλεπιδρά, ώστε να μειώνει την γραφειοκρατία και τον απαιτούμενο χρόνο επεξεργασίας της αίτησης.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Τάγαρης, που υλοποιεί το έργο της δημιουργίας της νέας πλατφόρμας για το Α21 έκανε γνωστό ότι το νέο σύστημα θα αντέχει 10.000 αιτήσεις την ώρα, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, αν και έβαλες έναν «αστερίσκο» να πάνε όλα τα τέστ όπως αναμένουν.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή της Β΄ δόσης 2018 θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου,  σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με την φετινή φορολογική δήλωση).

Μόλις το 15% των δηλώσεων

Οσο αφορά τους ρυθμούς υποβολής,  οι δηλώσεις που έχουνν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet δεν ξεπερνούσαν το 15% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, παρά το ότι απομένουν  36 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων οφείλεται κυρίως στο ότι το σύστημα TAXISnet ορισμένες μέρες παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του και δεν δέχεται αμέσως τα στοιχεία που δηλώνονται, αλλά υποχρεώνει τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους που επιχειρούν να υποβάλουν τις δηλώσεις να ξανασυμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία και τους απαιτούμενους κωδικούς και να τα ξαναϋποβάλουν χάνοντας σημαντικό πολύτιμο χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα, από τις 12:30 το μεσημέρι της 17ης Μαΐου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαΐου, δηλαδή για περισσότερες από 12 ώρες, το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η υποβολή περισσοτέρων από 30.000 δηλώσεων.

Επίσης παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων από όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν» ενήλικα προστατευόμενα τέκνα τους ή άλλα ενήλικα άτομα στις κατοικίες τους, καθώς και από όσους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται». Τα προβλήματα αυτά τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων επιλύθηκαν με κάποια καθυστέρηση, αφού δηλαδή είχαν περάσει αρκετές μέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων.

Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο καθυστερεί φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει σχεδόν 35 μέρες τότε που άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να κατατεθούν υπερβαίνει τα 6,3 εκατομμύρια! Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 26.592 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα στις 38 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις για να είναι όλοι οι υπόχρεοι φορολογούμενοι εμπρόθεσμοι.

Ουσιαστικά, για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISnet να υποδέχεται καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα χρειαστεί από σήμερα κιόλας να υπερπενταπλασιαστεί (να αυξηθεί απότομα από 26.592 σε περίπου 140.000 δηλώσεις)!

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ