Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗμερίδα: «Tο ΕΠΑ.Λ. αλλάζει & δημιουργεί μαθητεία" ...(ΦΩΤΟ)

Ημερίδα: «Tο ΕΠΑ.Λ. αλλάζει & δημιουργεί μαθητεία” …(ΦΩΤΟ)

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Το ΕΠΑΛ αλλάζει και δημιουργεί μαθητεία: Η πρώτη μου επαγγελματική ευκαιρία», πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Pantazis Royal στη Δαλαμανάρα, με διοργανωτές τα ΕΠΑΛ Άργους, Ναυπλίου, Κρανιδίου και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Δημ.Μπαξεβανάκης στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αρθούν οι παθογένειες του παρελθόντος και μέσα από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών να καταστεί το Επαγγελματικό Λύκειο ισότιμη επιλογή μεταξύ των αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου.

Αναφέρθηκε στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και τη συμμετοχή των αποφοίτων στο «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας», το οποίο συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Επισήμανε την έναρξη του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και τόνισε την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 70 εκ. € με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες καθώς και εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και αγοράς εργασίας και κάλεσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να στηρίξει το θεσμό της μαθητείας εμπλέκοντας περισσότερους εργοδότες και μαθητευόμενους. Ιδιαιτέρως συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των ΕΠΑ.Λ. Αργολίδας για την εξαιρετική δουλειά τους και την καθημερινή τους προσπάθεια να αναβαθμίσουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτσιφάκης (διευθυντής του Γραφείου του υφυπουργού) έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της θεσμοθέτησης και εφαρμογής του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», που αποτελεί πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο θεσμός μαθητείας εφαρμόζεται κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερες ειδικότητες περιλαμβάνοντας φέτος 21 συνολικά ειδικότητες.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού στην Πελοποννήσου από το Δεκέμβριο του 2017  με την αύξηση ειδικοτήτων από 7 για το σχολικό έτος 2016-2017 σε 12 (αύξηση 71%), τη λειτουργία τμημάτων “Μαθητείας” από 5 σε 11 (αύξηση 120%) και τον αριθμό των μαθητευόμενων αποφοίτων ΕΠΑΛ από 81 σε 187 για το σχολ. έτος 2017-18 (αύξηση 131%).

Τέλος, ο Υφυπουργός παρέδωσε βραβεία στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και ευχήθηκε να επεκταθεί ο θεσμός με τη συμμετοχή περισσότερων εργοδοτών, μαθητευόμενων και κοινωνικών φορέων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

5.30 έναρξη-χαιρετισμοί

Παρουσίαση νεου ΕΠΑ.Λ-προοπτικές, απο τον κ.Μπαξεβανάκη

Παρουσίαση των ΕΠΑ.Λ, Αργους, Ναυπλίου, Κρανιδίου και Εργαστηριακού Κέντρου Άργους, απο τον Κων.Δέδε, εκπαιδευτικό 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Άργους

Σκέψεις και προστάσεις για τα ΕΠΑΛ, απο τον Τάσο Χατζηαναστασίου, εκπ/κο 1ου ΕΠΑΛ Ναυπλίου.

Θεσμικό πλαίσιο μαθητείας ΕΠΑΛ, απο τον Γιώργο Καϊόγλου, ομάδα υποστήριξης μαθητείας Περ/ρειας Πελ/σου

Εφαρμογή της μαθητείας στα 1ο ΕΠΑΛ Αργους- 1ο ΕΚ Αργους- 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου, απο τον Τάσο Γεώργα, υπ/ντής 1ου ΕΠΑΛ Ναυπλίου.

Η εμπειρία της μαθητείας, απο τους: Γ.Ντέμο- εκπ/κο 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Αργους, Μαρία Ράλλη- εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Ναυπλιέων, Δανάη Νταή- εκπρόσωπος εργοδοτών μαθητείας, Κων/νος Μαρούσης- εκπρόσωπος μαθητευόμενων μαθητείας.

Απονομή βεβαιώσεων/τίτλων στους απόφοιτους του έτους μαθητείας, απο τον Γιώργο Κρεμύδα- διευθυντή 1ου ΕΠΑΛ Ναυπλίου.

Συζήτηση, ερωτήσεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στο χώρο της ημερίδας λειτούργησε έκθεση με έργα των μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΚ και της τάξης μαθητείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Δήμαρχος Άργους κ. Καμπόσος Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Γιάννης Γαληνός, σχολικοί σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. Άργους, Ναυπλίου και Κρανιδίου και του Ε.Κ. Άργους, εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και γονείς.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ