Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΟ: Με το βλέμμα στραμμένο στο συνάνθρωπο - Κανένας δεν μένει...

ΑΡΘΡΟ: Με το βλέμμα στραμμένο στο συνάνθρωπο – Κανένας δεν μένει μόνος, κανένας δεν μένει πίσω

Τα χρόνια της κρίσης πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο.

 

Είτε έχασαν δουλειές, είτε δεν βρίσκουν δουλειά, είτε αναγκάζονται να δουλέψουν με πολύ χαμηλούς μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα καταπατώνται.

Την ίδια ώρα η αξιοπρέπεια εκατομμυρίων Ελλήνων δοκιμάζεται σε νοσοκομεία με ελλείψεις, όπου σοβαρές εγχειρήσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών, στην πλειοψηφία τους αναγκαία ραντεβού προγραμματίζονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση και καρκινοπαθείς στήνονται με τις ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Εργαζόμενες οικογένειες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς το κράτος να μπορεί να τους εξασφαλίσει παροχές αυτονόητες για άλλες χώρες και συνάμα χιλιάδες μητέρες σε όλη την Ελλάδα θέλουν να δουλέψουν και δεν μπορούν γιατί δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Όμως μια κοινωνία χωρίς αποτελεσματικές δομές κοινωνικής στήριξης και χωρίς ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, είναι μια κοινωνία χωρίς συνοχή, μια καταδικασμένη κοινωνία.

Για να βρει η χώρα μας το χαμένο της σφρίγος και να επιστρέψει ξανά στην πατρίδα μας το χαμόγελο και η αισιοδοξία, πρέπει όλοι να νοιώσουν μέρος μιας κοινωνίας που προχωράει μπροστά μαζί με αυτούς. Και ότι κανένας δεν μένει πίσω.
Μπορούμε να το πετύχουμε; Ναι, μπορούμε.

Αρκεί να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με αξιολόγηση, αξιοκρατία, όπου όλοι θα ξέρουμε τι τόπο πιάνει κάθε ευρώ που δίδεται στην κοινωνική πρόνοια. Με μια ουσιαστική αλλαγή στη φιλοσοφία της λειτουργίας του κράτους: ότι στο επίκεντρο δεν μπαίνουν τα συμφέροντα των συντεχνιών, αλλά του πολίτη. Μια κοινωνία με ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα δεν είναι αυτή που θέλουμε. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν την ζωή στα χέρια τους και σε αυτό θα συμβάλλει η ανάπτυξη της οικονομίας. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική και για να έχει έσοδα το κράτος ώστε να μπορεί να υποστηρίξει στοχευμένες δράσεις που θα ανακουφίσουν την ακραία φτώχεια και θα σταθούν ανάχωμα στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τέτοιες δράσεις είναι:
* Ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας. Στόχος της Ν.Δ. είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
* Χορήγηση μικρών δανείων σε ανθρώπους, που η κρίση έθεσε στο περιθώριο της οικονομικής ζωής, για να δημιουργήσουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
* Ελαστικότερα κριτήρια στην απονομή επιδόματος ανεργίας ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων και να μην το λαμβάνει μόνο το 12,5% των ανέργων όπως συμβαίνει σήμερα.
* Προγράμματα κατάρτισης για ανέργους κάτω των 35 ετών, ειδικά στους τομείς του προγραμματισμού, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα εφόδιο για την αγορά εργασίας.
* Στήριξη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Όποια οικογένεια δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό θα παίρνει κουπόνι 180 ευρώ το οποίο θα εξαργυρώνει σε οποιονδήποτε παιδικό σταθμό επιθυμεί.
* Ειδική μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία τα οποία συχνά αποκλείονται από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο κατά παράβαση του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.
* Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία να περιμένουν με τις ώρες στα εξειδικευμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
* Μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών με χρόνια νοσήματα, επεκτείνοντας τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών. Έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να πηγαίνουν στον γιατρό για να τους γράφει την ίδια συνταγή.

Για όλα τα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που έχω την τιμή να στηρίζω και μου έκανε την τιμή να με αναδείξει στα αξιολογημένα στελέχη του, και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δεσμευόμαστε ότι θα γίνουν πράξη. Το κοινωνικό κράτος ήταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να το βελτιώσουμε. Και να χτίσουμε όλοι μαζί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού που θα δώσει πραγματική ελπίδα και αληθινή αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Για να μη μένει κανένας μόνος. Για να μη μένει κανένας πίσω.

Της Σόνιας Τάνταρου – Κρίγγου
Δικηγόρου – Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας ΥΔΔΑΔ
Πολιτικού Στελέχους Ν.Δ. και Πολιτευτή Αργολίδας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ