Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤζουζέπε Κόντε: Ο άγνωστος καθηγητής Νομικής που αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

Τζουζέπε Κόντε: Ο άγνωστος καθηγητής Νομικής που αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ένας σχετικά άγνωστος καθηγητής Δικαίου με πενιχρή έως ανύπαρκτη πολιτική εμπειρία αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία. Την ανακοίνωση έκανε ο  ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σύμφωνα με το Reuters.

 

Ο Τζουζέπε Κόντε γίνεται έτσι το «πρόσωπο» της δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας του Βορρά.

Το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία χαρακτηρίζεται αντισυμβατικό από το διεθνή Τύπο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει κάποια κυβέρνηση συνασπισμού και οι εταίροι επιλέγουν συμβιβαστικά όχι τον επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, αλλά έναν τεχνοκράτη. Κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Κόντε.

Ο 54χρονος καθηγητής με τις αριστερές απόψεις μέχρι που έγινε μέλος του M5s κατάγεται από την περιοχή της Απουληίας. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών. και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε άλλα παγκοσμίου φήμης ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, η Σορβώνης και το Cambridge. Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο, έχει διατελέσει και διευθυντής σε αρκετά νομικά περιοδικά, ενώ είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ