Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤέσσερα «Όχι» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τέσσερα «Όχι» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τέσσερα «Όχι» απο τους πολιτικούς αρχηγούς για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» εισέπραξε ο πρωθυπουργός στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους, εκθέτοντάς τους τη θέση της κυβέρνησης.

 

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνία με τη μορφή οδικού χάρτη, πρώτα το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το όνομα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ.Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε επιτομή του αλυτρωτισμού τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιο αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

«Όχι» στο Μακεδονία του Ίλιντεν είπε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

«Θέλουμε μια λύση που να αντέχει στον χρόνο με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «υπερασπιζόμαστε μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και είναι κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Μας βαραίνει η ευθύνη της συνεννόησης θέλουμε λύση βιώσιμη που να αντέξει στον χρόνο ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής που δεν είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που απαιτεί τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε μορφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια δύσκολη υπόθεση νομίζω όμως ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να ενημερώσω εσάς και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι κρίσιμο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να αντέξει η λύση στον χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της «όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. «Η πρωτοβουλία σας για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι θεμιτές και φυσικές, ωστόσο στα μεγάλα εθνικά θέματα, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, καθώς, όπως είπε, αυτό καθιστά τη χώρα ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ