Υπ.Πολιτισμού: Δεν έχει υποβληθεί αίτημα ή μελέτη για την αποκατάστασή του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Ναυπλίου

- Advertisement -

“Δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα ή μελέτη για την αποκατάστασή του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου “. Αυτό απαντά η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη  Ανδριανό, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ναυπλίου.

- Advertisement -

Στην απάντηση της Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Κατά την περίοδο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποίησε με αυτεπιστασία το έργο «εργασίες εξασφάλισης έναντι κατάρρευσης της στέγης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ναυπλίου» το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 30.000,00 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εργασίες περιελάμβαναν την τοποθέτηση ικριωμάτων υποστύλωσης και αντιστήριξης στο εσωτερικό του ναού, την εφαρμογή γαζών προστασίας σε όλη την επιζωγραφισμένη οροφή, την αντιστήριξη της οροφής με διαδοχική εφαρμογή αφρολέξ, εξηλασμένης πολυστερίνης, κόντρα-πλακέ θαλάσσης και ξύλινες δοκούς, την υποστύλωση των θραυσμένων δοκών της στέγης με αντηρίδες, την κατασκευή ψευδοροφής επί της κυρτωμένης στέγης και την τοποθέτηση υφασμάτινης μεμβράνης εξωτερικά της στέγης του ναού (τεντόπανο).

Από τότε και έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη εργασία, ενώ παράλληλα ο ναός δεν λειτουργεί. Επιπλέον δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα ή μελέτη για την αποκατάστασή του.

Σημειώνεται ότι ο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου ιδιοκτησιακά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο Ν.3028/2002 αριθμ. 11 «Ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41».

Ωστόσο το ΥΠΠΟΑ μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του προσπαθεί να συνδράμει ως προς τις εγκρίσεις μελετών συντήρησης, στερέωσης-αποκατάστασης και ανάδειξης”.

 

- Advertisement -