Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔημοσιονομικά και αντικειμενικές αξίες στο «μικροσκόπιο» των θεσμών

Δημοσιονομικά και αντικειμενικές αξίες στο «μικροσκόπιο» των θεσμών

Δημοσιονομικά και αντικειμενικές αξίες μπαίνουν σήμερα, Πέμπτη, στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.

 

Για το δημοσιονομικό, οι θεσμοί κάθονται στο τραπέζι με διαφορετική αφετηρία καθώς το ΔΝΤ βλέπει για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% ενώ εκτιμά ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί το 2019 μόνο αν κουτσουρευτεί το αφορολόγητο. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά εμφανίζονται ποιο αισιόδοξοι και ποιο κοντά στις ελληνικές θέσεις παρά το  ότι και αυτοί έχουν κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 και το 2019.

«Υπάρχουν τέσσερα – πέντε δύσκολα θέματα» παραδέχτηκε  στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει αυτοπεποίθηση για το κλείσιμο των δύσκολων θεμάτων.Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ενέργειας και πως έγινε προγραμματισμός για τις συναντήσεις των επόμενων ημερών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων.

Όσον αφορά τις αντικειμενικές κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ.ευρώ.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ