Έργα ΣΔΙΤ ύψους 633 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

- Advertisement -

Έργα μέσω ΣΔΙΤ ύψους 633 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανέφερε στο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκος Μαντζούφας, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα έργα αυτά αφορούν το σκέλος των κοινωνικών υποδομών, που είναι και το βασικότερο πεδίο εφαρμογής έργων ΣΔΙΤ.

- Advertisement -

 

«Τα έργα ΣΔΙΤ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης και τις συμβάσεις που αφορούν την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών, δηλαδή σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της Ε.Ε., από τα 15 δισ. ευρώ έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί, το 80% αφορούσε ακριβώς τις κοινωνικές υποδομές, όπου το κράτος αποπληρώνει τον ιδιώτη για την επένδυσή του σε βάθος χρόνου, ενώ κατά κανόνα το κόστος συντήρησης το αναλαμβάνει ο επενδυτής», ανέφερε ο κ. Μαντζούφας.

Μεταξύ των ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνονται τα 24 σχολεία της Αττικής, κτίρια δικαστηρίων, το έργο τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου (χάρις στο οποίο ήδη καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 4,5 εκατ. ευρώ) και οι ευρυζωνικές υποδομές που αναπτύχθηκαν σε πάνω από 5.000 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το αμέσως προσεχές διάστημα δρομολογούνται διαγωνισμοί για ακόμα δύο συμβάσεις ΣΔΙΤ. Η μία αφορά 8 σχολικά κτίρια στα Χανιά και η άλλη αφορά την επέκταση του Ιατροβιολογικού Κέντρου Αθηνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά έργα, ο κ. Μαντζούφας ανέφερε ότι οι μονάδες επεξεργασίας των Σερρών και της Ηπείρου βρίσκονται σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη, μόλις λίγους μήνες μετά τη συμβασιοποίησή τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι πλέον έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ισχυρό νομικό πλαίσιο, μετά και την πραγματοποίηση 60 προσφυγών στο ΣτΕ για την ακύρωση των σχετικών συμβάσεων, το σύνολο των οποίων έχει απορριφθεί.

 

- Advertisement -