Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕΡΜΙΟΝΙΔΑΔημ.Σφυρής: Ανοικτός διάλογος με τους δημότες για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Δημ.Σφυρής: Ανοικτός διάλογος με τους δημότες για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Για τις παρεμβάσεις του Δήμου, με στόχο να μην ψηφισθεί ο επερχόμενος νόμος για την αυτοδιοίκηση , ενημερώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, ο οποίος καλεί σε ανοικτό διάλογο τους δημότες.

 

Στην σχετική δήλωσή του ο κ.Σφυρής αναφέρει:

Ξεκινώ ένα Δημόσιο διάλογο για το ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ.

Βασικότερο όλων είναι να κατοχυρωθεί θεσμικά Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. (Θα ακολουθήσουν σε άλλα άρθρα μου αναλύσεις και απόψεις για το σύνολο των προτεινόμενων ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, που στόχο έχουν την Ανάπτυξη της χώρας και την βελτίωση των Υπηρεσιών στους Πολίτες)

Θα παρακαλούσα τους συνδημότες μου να συμβάλουν στην προσπάθεια μας και να λαβουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο.

1ο Θέμα:

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Το βασικότερο είναι να καθοριστεί τι σημαίνει ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Κι αυτό γιατί συστηματικά αποφεύγεται να απαντηθεί απο την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο λόγος; σαφέστατος: Θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες, ώστε να εξασφαλιστεί η αυτοτελής διοικητική λειτουργία, η εξασφάλιση πόρων, η αλληλεξάρτηση και όχι η εξάρτηση των επιπέδων της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Βεβαίως και δεν πρέπει να ασκούνται αποκλειστικές αρμοδιότητες. Αλλά να καθοριστούν αυτές που απαιτούν συνέργειες περισσοτέρων επιπέδων της Κεντρικής Διοίκησης της Περιφέρειας και των Δήμων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ συλλογικά και δημοκρατικά απο την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ και να θεσμοθετηθεί Συνταγματικά, η ΜΟΡΦΗ της ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των επιπέδων της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για συλλειτουργία, έλεγχο και δημιουργία ενός ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΡΑΤΟΥΣ» που με μεγάλη ευκολία αφορίζουμε. Πρέπει να γίνουμε ενεργοί και να συμβάλουμε στην σωστή Διακυβέρνηση. Συμμετέχοντας στην πραγματική μεταρρύθμιση για την επαναδημιουργία του Κοινωνικού Ιστού, (την επαναφορά των πολιτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και νέων επιχειρηματιών) σε υγιείς συνθήκες διαβίωσης και επιχειρηματικότητας. Ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Διαφορετικά με τις τρέχουσες συνθήκες, αφοριστικές τακτικές,κομματικο-κυβερνητικές εξαρτήσεις, με νομοσχέδια που δεν αγγίζουν, ούτε δίνουν προοπτική ανάκαμψης, δεν πρόκειται να υπάρξει Ανάπτυξη και καμία επένδυση. Ούτε η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον Κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο τους.

Εάν δεν προωθηθεί η αποκέντρωση και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων (πόρων που μειώνονται κάθε χρόνο) σε συνδυασμό με την αυξανόμενη γραφειοκρατεία, δεν πρόκειται να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εγγύτητα παροχής των Υπηρεσιών και η δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στην αναπτυξη, τη βιωσιμότητα της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας, και στην απασχόληση που η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί στρατιές ανέργων και οικονομικών μεταναστών”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ