Προκαταβολή 30% ζητά η ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος σε αγρότες και ΤΟΕΒ

- Advertisement -

Στα χαρτιά παραμένει στις περισσότερες των περιπτώσεων η ρύθμιση χρεών αγροτών και ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που προέκυψε πρόσφατα, σε σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Αναπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Νίκος Παπαδόπουλος, καθώς επίσης οι βουλευτές Εβρου, Γιώργος Καΐσας και Νατάσα Γκαρά.

- Advertisement -

 

Αυτό συμβαίνει, γιατί η ΔΕΗ ζητά προκαταβολη 30% από τους αγρότες και τους ΤΟΕΒ που οφείλουν και σε 18 δόσεις τα υπόλοιπα, ώστε να επανασυνδέσει τις πομόνες τους (ιδιωτικές γεωτρήσεις).

Το πρόβλημα είναι πιο οξύ για όσους παραγωγούς έχουν οφειλές από παλιότερα έτη με αποτέλεσμα να τους ζητείται προκαταβολή, που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ΤΟΕΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες δέχονται, εκτός των άλλων και ενοχλητικά τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρεία για λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ενώ κατά κάποιες πληροφορίες σε πολλές περιοχές τα περιφερειακά καταστήματα της ΔΕΗ, δεν έχουν λάβει νεότερες οδηγίες από τα κεντρικά της ΔΕΗ, για τη νέα ρύθμιση.
Το κακό στην υπόθεση είναι ότι πολλοί αγρότες, ελλείψει ρευστού, κινδυνεύουν να αφήσουν απότιστες τις καλλιέργειές τους, τώρα που φυτρώνουν, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε απώλειες αποδόσεων.
Σημειώνεται ότι πολλοί ΤΟΕΒ έχουν πρόβλημα να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες, ακόμη κι αν τα έστειλαν στην Εφορία, καθώς οι παραγωγοί προχωρούν σε ρυθμίσεις με τις κατά τόπους ΔΟΥ και πληρώνουν τμηματικά, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να μην εισπράττουν μεγάλα ποσά.

- Advertisement -