Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕκλογές σήμερα στον Λίβανο, μετά από εννέα χρόνια

Εκλογές σήμερα στον Λίβανο, μετά από εννέα χρόνια

Εκλογές σήμερα Κυριακή στον Λίβανο, μετά απο εννέα χρόνια. Πάντως, δεν αναμένονται ανατροπές των συσχετισμών, σε μια χώρα με εύθραυστες ισορροπίες.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα βίωσε πολιτικές κρίσεις κατ’ επανάληψη. Έως και 30.000 αστυνομικοί και στρατιώτες εγγυώνται την ασφάλεια της διαδικασίας, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με το πολιτικό προσωπικό να κατηγορείται συχνά για διαφθορά και νεποτισμό, τα ίδια κόμματα να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και πολλά χρόνια, και την κυβέρνηση ανίκανη να αναζωογονήσει μια οικονομία με σοβαρά προβλήματα, οι πολίτες δεν περιμένουν καμιά θεαματική αλλαγή.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Χεζμπολάχ, η μοναδική παράταξη που δεν κατέθεσε τα όπλα μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί στο πολιτικό παιχνίδι, εκτιμούν αναλυτές. Το σιιτικό κίνημα αναμένεται να επωφεληθεί επίσης.

Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχαν διεξαχθεί το 2009. Το κοινοβούλιο έκτοτε παρέτεινε τη θητεία του τρεις φορές, επικαλούμενο κυρίως τους κινδύνους για την ασφάλεια, την απειλή δηλαδή της διάχυσης του συριακού πολέμου. Οι 597 υποψήφιοι που είναι ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια θα συμμετάσχουν -για πρώτη φορά- σε μια εκλογική αναμέτρηση με το αναλογικό σύστημα.

Ο Λίβανος, ο οποίος έχει υποδεχθεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, κάθε άλλο παρά μένει ανεπηρέαστος από τον πόλεμο.Η Χεζμπολάχ συμμετέχει σε αυτόν, στο πλευρό του συριακού καθεστώτος. Παρότι το ζήτημα διχάζει τα κόμματα, οι υποψήφιοι απέφυγαν να αναφερθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία στο ακανθώδες ζήτημα του στρατιωτικού της βραχίονα ή του οπλοστασίου της. Ο μεγάλος αντίπαλος της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του παρότι το κόμμα του, το Κίνημα για το Μέλλον, κινδυνεύει να χάσει πολλές έδρες.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 για να υποδεχθούν τους περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς. Τα 1.880 εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 και τα αποτελέσματα στις 15 διοικητικές περιφέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα νωρίς αύριο Δευτέρα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ