Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗSOS απο τον Γ. Μανιάτη για τις κλοπές μετασχηματιστών ρεύματος της ΔΕΗ

SOS απο τον Γ. Μανιάτη για τις κλοπές μετασχηματιστών ρεύματος της ΔΕΗ

Τις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών ρεύματος της ΔΕΗ και τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,

αναδεικνύει ο καθ. Γιάννης Μανιάτης με σχετική ερώτησή του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Τόσκα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.

Στην ερώτησή του ο Γ. Μανιάτης τονίζει την έντονη ανησυχία των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων της Αργολίδας από τις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών ρεύματος της ΔΕΗ και μηχανικού εξοπλισμού, κυρίως των ηλεκτροκινητήρων άντλησης (μοτέρ) και ζητά την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην ύπαιθρο και να προστατευθεί η δημόσια περιουσία και οι περιουσίες των Ελλήνων παραγωγών.

Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

με την εξέλιξη της καλλιεργητικής περιόδου και την απαίτηση άρδευσης των καλλιεργειών, σοβαρή ανησυχία έχει καταλάβει τους καλλιεργητές, αλλά και κτηνοτρόφους της Αργολίδας, από τις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών ρεύματος της ΔΕΗ και τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Οι κλοπές συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, ενώ τώρα βλέποντας την αδυναμία της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας να αντιμετωπίσουν το θέμα, έχουν αποθρασυνθεί και προβαίνουν και σε κλοπές του μηχανικού εξοπλισμού κυρίως των ηλεκτροκινητήρων άντλησης (μοτέρ).

Τα κλοπιμαία δίνονται σε χυτήρια και μάντρες οι οποίες τα λιώνουν και τα προωθούν σε βιομηχανίες μετάλλων. Επειδή η αξία των μετάλλων και κυρίως του χαλκού ξεπερνάει τα 4,5 € το κιλό, η κατάσταση δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί χωρίς δραστικά μέτρα από την πολιτεία.

Άξιο απορίας είναι ότι ενώ οι μετασχηματιστές μπορούν να κλαπούν σχετικά πιο εύκολα στις απομακρυσμένες περιοχές, πώς είναι δυνατόν τα λίγα χυτήρια που υποδέχονται τα κλεμμένα μέταλλα και κυρίως τον χαλκό, να μην μπορούν να εντοπισθούν, αφού και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας χρειάζονται, και εγκαταστάσεις και νόμιμα δικαιολογητικά για να μεταπωλήσουν στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία είναι απαραίτητα;

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην ύπαιθρο και να προστατευθεί η δημόσια περιουσία και οι περιουσίες των Ελλήνων παραγωγών;
Πόσοι μετασχηματιστές έχουν κλαπεί σε όλη τη χώρα και την Αργολίδα και ποιά η ζημιά της ΔΕΗ το 2016 και 2017;
Πόσοι μετασχηματιστές από αυτούς που εκλάπησαν από την ΔΕΗ έχουν αντικατασταθεί και με ποιό τρόπο από τη ΔΕΗ ή μέσω εργολαβίας;
Έχουν εντοπισθεί χυτήρια αποδέκτες τέτοιας παράνομης δραστηριότητας και σε ποιες περιοχές;
Πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών από τις ζημιές που υφίστανται τόσο στην παραγωγή, όσο και στα περιουσιακά τους στοιχεία;»

Πολιτικό Γραφείο Γιάννη Μανιάτη

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ