Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στο νομό Αργολίδας

Σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στο νομό Αργολίδας

Ως Παρεμβάσεις ΠΕ Αργολίδας, αναφορικά με την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε

ότι το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να προχωρήσει στην άμεση θεσμοθέτηση παντού με γενναία χρηματοδότηση και πρόγραμμα νέων σχολικών κτιρίων και μαζικών διορισμών νηπιαγωγών, αλλά και βοηθητικού προσωπικού και βελτίωσης των υποδομών, αντί να εμπλέξει τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ στις διαδικασίες απόφασης για το αν και που θα προχωρήσει η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή και Εκπαίδευση.

Στη βάση αυτή είναι και η συνολική τοποθέτηση των Παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα και όλους τους συλλόγους με ενιαίο τρόπο, όπως φαίνεται και στην τελευταία ανακοίνωση των Παρεμβάσεων που επισυνάπτουμε.

Θεωρούμε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί η καθολική θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας για όλους τους δήμους του νομού Αργολίδας και όχι μόνο στους τρεις από τους τέσσερις δήμους – δήμο Άργους -Μυκηνών, δήμο Κρανιδίου, δήμο Επιδαυρίας. Αυτό δημιουργεί δύο μέτρα και σταθμά για την εκπαίδευση των παιδιών 4-6 ετών στο νομό.
Για τον 4ο δήμο και συγκεκριμένα για το δήμο Ναυπλιέων ο διευθυντής εκπ/σης δεν έδωσε θετική γνωμοδότηση συναινώντας με το δήμαρχο Ναυπλιέων για την έλλειψη υποδομών και χωρίς να απαιτήσει καμιά έγγραφη σχετική δέσμευση , ενώ το πρόβλημα των δυο σχολικών κτιρίων είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Αλήθεια ποια ειναι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν και πάρθηκαν από τους υπεύθυνους που εγγυόνται ότι δε θα είμαστε και του χρόνου στην ίδια ακριβώς θέση ; Τι απαίτησε από τη μεριά του ο πρόεδρος του συλλόγου ;

Σχετικά με τους υπόλοιπους δήμους που συμπεριέλαβε η ΚΥΑ πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης από όλους τους φορείς (Δ/νση, Δήμους και ο σύλλογός μας) της τοπικής κοινωνίας ώστε όλοι οι γονείς να εγγράψουν όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών στα νηπιαγωγεία της περιοχής.
Αυτό είναι επιβεβλημένο σε κάθε περίπτωση καθώς πλέον υπάρχει η υποχρεωτικότητα σ’ αυτούς και με βάση το νόμο.

Πολύ περισσότερο καθώς βλέπουμε ότι εμφανίζονται διάφορα κέντρα που επιχειρούν να υπονομεύσουν το πρόσφατο μέτρο. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών απέσυρε την υπογραφή του από την απόφαση της θετικής γνωμοδότησης της τριμερούς επιτροπής για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο του.. Είναι αδιανόητο όταν στη συνεδρίαση της 3μερούς διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι υπάρχει υποδομή για την άμεση εφαρμογή του μέτρου στο δήμο – με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου – να προσπαθεί να ανακαλύψει εκ των υστέρων έλλειψη υποδομών. Είναι φανερό ότι τα ελατήρια για αυτή τη μεταστροφή του δημάρχου είναι άλλα και εδράζονται στην υιοθέτηση της αντιεκπαιδευτικής στάσης της ΚΕΔΕ, όπου προκρίνουν αντίθετα με τις παιδαγωγικές αρχές και την επιστημονική τεκμηρίωση πολλών χρόνων, της ανάγκης των παιδιών από τα 4 να εντάσσονται στην εκπαίδευση που καταγράφτηκε με το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος και της κοινωνίας εδώ και πάνω από 30 χρόνια για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Αντί ο Δήμος να επικεντρωθεί στην επέκταση όλων των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς με βελτίωση των υποδομών, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των παιδιών μέχρι 4 ετών που θέλουν να εγγραφούν στους βρεφονηπιακούς, έτσι ώστε η απορρόφηση των παιδιών από 4 και πάνω στα νηπιαγωγεία να απελευθερώσει θέσεις για τα μικρότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αντί η κυβέρνηση και οι δήμοι να καταργήσουν τα τροφεία – δίδακτρα, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλα τα παιδιά,( ιδιαίτερα οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα) όπου αυτό θα υποχρέωνε σε επιπλέον προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς καθώς η αναλογία παιδιών ηλικίας μέχρι 2,5 ετών και βρεφονηπιοκόμων μικραίνει στο 1/12 ξαφνικά η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για διεκδίκηση όλου του νηπιαγωγείου αλλά και ευρύτερα της εκπαίδευσης όπως επιδιώκει η ΚΕΔΕ και ο ΟΟΣΑ που μιλάει για την αποκέντρωση στην εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΚΥΑ περιλαμβάνει το δήμο Άργους- Μυκηνών στις περιοχές άμεσης εφαρμογής και αυτό με βάση το νόμο είναι υποχρεωτικό για όλους και δεν μπορεί να το εφαρμόζει ο καθένας κατά το δοκούν.
Απαιτούμε άμεσα μέτρα από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας και δέσμευση από το δήμο, ότι δε θα υπονομεύσει το μέτρο, κάτι εκτός από αντικοινωνικό είναι και παράνομο.Απαιτούμε όλοι οι φορείς από τη μεριά τους να ενημερώσουν για την υποχρέωση όλων των γονέων να εγγράψουν τα παιδιά τους 4-5 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία στην περίοδο των εγγραφών που ήδη ξεκίνησε.

Το Δ.Σ του Συλλόγου των εκπαιδευτικών πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες:
• μαζική παρέμβαση και κινητοποίηση αν χρειαστεί στην περίπτωση που επιχειρήσει κάποιος να υπονομεύσει  την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής
• ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και αυτοτελώς – επιστολή προς τους γονείς κλπ
• για το δήμο  Ναυπλιέων να επιμείνουμε και να καλέσουμε όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά 4-5 χρονών στα δημόσια νηπιαγωγεία, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ανάγκη σε όλη την έκταση και να επιδιώξουμε κάθε μέτρο για να καλυφθούν οι ανάγκες για σχολική στέγη
• ο σύλλογος να προχωρήσει άμεσα σε σύσκεψη των νηπιαγωγών του συλλόγου προκειμένου να οργανώσουμε την κοινή δράση όλων μας
Καλούμε όλες /όλους τις /τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να εγγράψουν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία τους ,ώστε να δημιουργήσουμε τετελεσμένα και να υποχρεώσουμε όλους να βρουν λύση για την κάλυψη όλων των αναγκών.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ