Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΗΛΕΙΑΔυνατή φωνή των Ηλείων για τις πυρκαγιές: «Θα καούμε! – Φέρτε μας...

Δυνατή φωνή των Ηλείων για τις πυρκαγιές: «Θα καούμε! – Φέρτε μας τα Πετζετέλ!»

Η αναγκαιότητα επιστροφής των αεροσκαφών Πετζετέλ (PZL) στην Ηλεία κυριάρχησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο ενόψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου.

Τόσο από την πλευρά της Πυροσβεστικής, όσο και από την πλευρά των δημάρχων αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου, τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος των συγκεκριμένων αεροσκαφών στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, λόγω του μικρού χρόνου απογείωσης και της δυνατότητας προσέγγισης της πυρκαγιάς σε χαμηλό ύψος.

Κατά τη διάρκειά της εισήγησής του ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γιάννης Καραμαλίκης, τόνισε τα PZL είναι πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και θα πρέπει να επιστρέψουν, καθότι η Ηλεία τα έχει ανάγκη, ενώ και οι εγκαταστάσεις στην Ηλεία είναι έτοιμες.

«Τα Πετζετέλ τα είχαμε και έφυγαν. Θα ήθελα να είναι πάγιο και διαρκές το αίτημα για την επιστροφή τους και τη μεταστάθμευσή τους στην Ανδραβίδα, από εδώ που τα πήρσν. Είναι πολύτιμο εργαλείο, διότι μας βοηθάνε τόσο στην επιτήρηση όσο και στην πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν στην Ανδραβίδα και μπορούν να έρθουν τα αεροσκάφη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαλίκης.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, αναφέρθηκε εκ νέου στην αναγκαιότητα παρουσίας των πετζετέλ στην Ηλεία, επισημαίνοντας ότι έχει ζητήσει από τους Ηλείους βουλευτές να τεθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το ζήτημα, μέσω ερώτησης ή παρέμβασης στη Βουλή.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργακόπουλος, ζητώντας την επίμονη διεκδίκηση επιστροφής των αεροσκαφών, όπως και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Παν. Μαυρίκος, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα και τις αυξημένες ανάγκες της Ηλείας για την αντιπυρική της θωράκιση, αφήνοντας αιχμές εναντίον υπουργών για μέσα πυρόσβεσης που είναι εγκατεστημένα σε άλλες περιοχές και έρχονται στην Ηλεία με καθυστέρηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε ότι η επιστροφή του Πετζετέλ στην Ηλεία παραμένει ψηλά στο μέτωπο της διεκδίκησης, κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις τοπικιστικού χαρακτήρα, οι οποίες το «μετακίνησαν» στη Μεσσηνία. Επίσης, δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη, τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης στον Πύργο μέσα στον Μάιο, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι της αντιπυρικής προστασίας, μεταξύ αυτών και το θέμα του Πετζετέλ. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιόπουλος, επανέλαβε την ενημέρωση που έχει λάβει από τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, για στάθμευση του ελικοπτέρου Έρικσον στην Ανδραβίδα στις αρχές Ιουνίου, καθώς και των Καναντέρ.

Τα «ψίχουλα» και ο κίνδυνος της φυλακής

Εξίσου σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ήταν το υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τις διαδικασίες για την ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, ανέφερε ότι τα εγκαταλελειμμένα και ακαθάριστα οικόπεδα μέσα σε δασικές εκτάσεις είναι «γόρδιος δεσμός», καθώς δεν μπορούν να παρέμβουν.

«Δεν μας διευκολύνει το θεσμικό πλαίσιο. Θα πάμε για απιστία αν παρέμβουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική αλλά έχουμε έναν οδηγό μόνο. Για να συνδράμουμε άμεσα και ουσιαστικά, θα πρέπει να πάμε κατηγορούμενοι. Τα 40.000 ευρώ που μας δίνουν για Πολιτική Προστασία, είναι ψίχουλα», είπε ο κ. Φάμελος.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε ότι πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο το πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν ουσιαστικά και χωρίς τον κίνδυνο να καθίσουν στο εδώλιο.

«Βοηθήστε να λύσουμε τα θεσμικά θέματα, με ευέλικτο πλαίσιο και αυστηρό έλεγχο. Θέλουμε 60 μέρες για να εκτελέσουμε ένα έργο. Αναγκαζόμαστε να αυθαιρετήσουμε για να βοηθήσουμε, ώστε να μην ακούμε τους ψιθύρους ότι φάγαμε τα λεφτά. Έχω εξαντλήσει κάθε περιθώριο, η ΣΑΤΑ δεν ήρθε και πιεζόμαστε οικονομικά», είπε ο κ. Μπαλιούκος.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης, ανέφερε ότι ο δήμος δαπάνησε πέρυσι 30.000 ευρώ επιπλέον από ίδιους πόρους για να αντεπεξέλθει στην αντιπυρική προστασία και πρόσθεσε ότι έχει ήδη συγκροτήσει εθελοντική ομάδα.

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Πιστώσεις 75.000 ευρώ, που δεν προβλέπουν προσλήψεις, δεν φτάνουν. Το αγροτοδασικό δίκτυο είναι 2 εκατ. χλμ. Εμείς θα κάνουμε διαγωνισμό για βυτιοφόρο, αλλά ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να στείλω ανεκπαίδευτο εθελοντή στη φωτιά», ανέφερε ο κ. Σκαρτσιάρης.

Ηχηρό «καμπανάκι» ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ.Γεωργακόπουλος, λέγοντας ότι η ανθρώπινη αμέλεια μπορεί να αποβεί μοιραία. «Η Ολυμπία θα καεί από τα ακαθάριστα οικόπεδα. Φτάσαμε στον Εισαγγελέα για τα βάτα και δεν καταφέραμε κάτι. Ο κ. Μπαλιούκος είχε δίκιο όταν είπε ότι μας αξίζει αυτό που πήγαμε να πάθουμε. Οφείλουμε να δώσουμε βάση στην πρόληψη», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Π. Μαυρίκος, επισήμανε ότι αν δεν βοηθήσει το κράτος με χρήματα και προσωπικό, το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί. «Στη φωτιά στην Πηνεία περιμέναμε τα οχήματα από το Αγρίνιο. Και λεφτά δεν έχουμε και φυλακή θα τρώμε», σχολίασε ο κ. Μαυρίκος.

Ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Π. Θανόπουλος, ανέφερε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η εθελοντική ομάδα, ενώ ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Χρ. Παλαιολόγος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις πλημμύρες στο Καπελέτο και τόνισε ότι θα είναι αρωγοί σε ό,τι χρειαστούν οι πολίτες.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Από την πλευρά της Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Σωτ. Παπασωτηρίου, υπογράμμισε την ετοιμότητα των αστυνομικών στη διευκόλυνση του πυροσβεστικού έργου μέσα από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά και τη συμβολή στο ενδεχόμενο εκκένωσης ενός οικισμού και της συνάθροισης των πολιτών με ασφαλή τρόπο, με ιδιαίτερη μέριμνα σε πολίτες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παν. Κορισιάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας και της επιστήμης στη δασοπυρόσβεση, ενώ ο εκπροσωπος της Αποκεντρωμένης, κ. Κούνας, τόνισε ότι «τρέχει» νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του εξοπλισμού των δήμων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ