Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΜε ιδιαίτερη κατάνυξη ο Εσπερινός στον Άϊ-Γιώργη Δρεπάνου - Με άλογα η...

Με ιδιαίτερη κατάνυξη ο Εσπερινός στον Άϊ-Γιώργη Δρεπάνου – Με άλογα η περιφορά της εικόνας

Μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης η αυριανή του Αγίου Γεωργίου και σήμερα παραμονή από άκρου εις άκρον στην Ελλάδα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός για να τιμηθεί ο Άγιος.

 

Στην περιοχή του Ναυπλίου βρεθήκαμε στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, λίγο έξω από το Δρέπανο. Μια όμορφη και καλοσυντηρημένη εκκλησία σε πλαγιά, χωμένη μέσα στο πράσινο των πεύκων, που δεν σε περιορίζουν όμως να δεις τον ορίζοντα. Αντίκρυ το Δρέπανο, πιο πέρα η θάλασσα του Τολού και το Βιβάρι.

Περήφανοι οι μερικές εκατοντάδες κύρια Δρεπανιώτες πιστοί για το ξωκκλήσι τους, που συνέρρευσαν και φέτος να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου. Από την νέα χρονιά μάλιστα σκοπεύουν να φτιάξουν και πανηγύρι. Ενδείκνυται ο τόπος, αλλά και η εποχή και το ανάστημα του Αγίου.

Ήδη όμως, από φέτος έφτιαξαν το πηγάδι, το στόλισαν με άνθη, έβαλαν δίπλα του και μια εικόνα φτιαγμένη με βότσαλα για να προστατεύει το πηγάδι, αλλά και το χωριό.

Ο ναός, όπως μας είπε ο παπα- Γιάννης, βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες.

Την σημερινή ημέρα όμως δεν έγινε μόνο ο εσπερινός. Έγινε και περιφορά της εικόνας. Όπως έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, ιππείς μεταφέρουν την εικόνα από τον Άϊ Γιώργη δια μέσου του κάμπου στην πλατεία του Δρεπάνου.

Μια όμορφη ιδέα του πρώην αντιδημάρχου Ναυπλιέων και νυν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου -Έντυ Μπουζαλά, ο οποίος πέραν της ιδέας για την περιφορά της εικόνας με άλογα, έχει χύσει και ιδρώτα για να είναι ο ναός και ο περιβάλλον χώρος όπως είναι. Όταν η εικόνα επιστραφεί στο ναό, τότε γίνεται και περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, συνοδεία κληρικών, ψαλτών ιππέων και πιστών.

Να σημειώσουμε ότι στον Εσπερινό, αλλά και στην περιφορά, παραβρέθηκε εκτός του έφιππου Γιώργου – Έντυ Μπουζαλά και ο τοπάρχης Δρεπάνου Αθανάσιος Κοτίτσας.


 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ